Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не знам дали ще ви видя отново". Украйна ще падне до дни, каза Петков в Брюксел


Кирил Петков в петък е в Брюксел, където темата е инвазията на Русия в Украйна.
Кирил Петков в петък е в Брюксел, където темата е инвазията на Русия в Украйна.

Една трета от украинската армия е унищожена и страната ще “падне до дни”, каза премиерът на България Кирил Петков. Той е в Брюксел на среща на европейските лидер по повод военната инвазия на Русия в Украйна.

В четвъртък от бункер в Киев се е включил украинският президент Володимир Зеленски, който е казал, че може да бъде убит.

"Не знам дали ще ви видя отново", е казал Зеленски по думите на Петков. Българският премиер добави, че за всички лидери в стаята е било стряскащо това, че този човек, с когото разговарят и който моли за подкрепа, "може би след 48 часа няма да е жив".

Петков добави, че европейските лидери са наложили такива санкции, които ще се отразят и на хората, взели решение за инвазията в Украйна. Никой не е очаквал толкова масирана атака с толкова жертви, каза Петков. По думите му ЕС е смятал, че е възможно само навлизането на руски танкове в източната част на Украйна.

“Въпрос на дни Украйна да падне”

Премиерът прогнозира, че е въпрос на дни Украйна да падне. По думите му обаче Европейският съюз няма да допусне “агресията на Русия да остане ненаказана”. Това ще се случи по начин, който да “удари силно тези в Москва, които са взели решението за войната”.

Петков допълни, че няма да има военен конфликт НАТО-Русия, защото вече Путин е заплашил с ядрени удари при намеса. Ето защо Западът ще търси Кремъл да бъде уязвен чрез удари по икономиката.

Към момента не е взето решение Русия да бъде изключена от системата SWIFT, но е възможно това да се случи, стана ясно още от думите на министър-председателя. Петков коментира още, че според него самият Владимир Путин трябва да понесе санкции.

Как ще бъде засегната България?

Министър-председателят каза още, че позицията на България е била твърда и страната е подкрепила “достатъчно смели санкции”. В дебата е имало страни, които са поискали мерки, свързани с износа на петрол, “което ние като държава не можем да си позволим”.

“Трябва да разделяме руската държава от руските компании”, смята българският премиер. Той допълни, че в случая с “Лукойл” България се надява компанията да продължи да работи с този интензитет и има уверение за това.

Това не са бежанците, с които сме свикнали”

Премиерът каза, че в Министерството на външните работи функционира щаб, който се координира и с посланици, за да бъде осъществена ефективна евакуационна операция на българите в Украйна.

Петков добави, че е “невероятно това което се случва сега в Европа” и отново посочи, че България е готова да приеме и украински граждани.

"Това не са бежанците, с които сме свикнали”, обърна внимание той. И цитира австрийския канцлер, който е казал пред колегите си “това са наши роднини, семейство”.

“Това са европейци, интелигентни, образовани хора. Ние, както и всички други сме готови да ги посрещнем. Това не е обичайната бежанска вълна от хора с неясно минало. Никоя от европейските страни не се притеснява от тях", каза Петков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG