Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиняемият за милионите от "Хемус" Борислав Колев излиза под домашен арест


Борислав Колев в Софийския градски съд
Борислав Колев в Софийския градски съд

Софийският градски съд (СГС) постанови единственият обвиняем за пране на пари от строежа на магистрала “Хемус” - Борислав Колев, да бъде освободен от следствения арест и да се прибере вкъщи. Там той ще бъде под домашен арест, втората по тежест мярка за неотклонение след задържането.

Прокуратурата не представи никакви нови доказателства срещу Колев по време на съдебното заседание в понеделник. Съдия Атанас Атанасов пък прецени, че все още има достатъчно основания да се предполага, че обвиняемият е съпричастен към престъпната схема, но няма опасност да се укрие, ако бъде под домашен арест.

Основният аргумент на защитата на Колев за промяна на мярката му беше, че през последните четири месеца прокураурата не е работила активно по случая. Освен това адвокат Христо Ботев посочи, че децата на клиента му вече имат прблеми в училище заради продължаващия арест на баща им. Новата мярка на Колев обаче не е окончателна и подлежи на обжалване пред втора инстанция.

В началото на миналия декември МВР обяви резултатите от разследване, според които десетки милиони левове са били усвоени от “кухи фирми”, след като са били платени за строежа на “Хемус”. Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин “в сакове и чували” са били изтеглени 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв. По-късно прокуратурата обвини съдията по футзал Борислав Колев в пране на пари заради участие в схемата.

След това прокуратурата се оплака от “безпрецедентен натиск” срещу прокурорите по делото, който според нея е упражнен от директора на ГДБОП Калин Стоянов. Той отрече и критикува държавното обвинение за това, че не е поискало да разпита Колев, който да даде повече подробности за схемата и другите участници в нея. Прокуратурата повдигна обвинения на Стоянов. Междувременно Борислав Колев свидетелства пред главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Бойко Рашков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG