Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия не спира бомбардировките. Атакувани са 18 болници. Украйна с контраатака край Киев


Украинската армия е направила контраатака срещу руските войски край Киев в ранните часове на 10 март. За това съобщи Би Би Си позовавайки се украинска медия, която цитира вътрешното министерство в Киев.

Контраатаката е била с цел да се разшири отбранителната линия около столицата, а според местните медии битките са продължили няколко часа в западните покрайнини на града.

Ръководството на украинските сили обяви, че настъплението на руските войски се е забавило. Продължават битките за стратегическите градове Харков, Мариупол и Николаев.

Четирима души, сред които и две деца, са загинали след обстрел по жилищна сграда в Харков, съобщи Би Би Си.

След ударите по детска болница в Мариупол загинаха трима души, сред които и едно дете, а 17 бяха ранени. Сред пострадалите са родилки и болничен персонал. Въпреки обявените коридори за доставка на храни и лекарства, както и за изтегляне на бежанци, в сряда те не заработиха в района. Русия отхвърли обвиненията, че е бомбардирала болница, като беше обявено, че тя отдавна е обект на украинските военни.

По данни на ООН към 9 март цивилните жертви на войната са 1424. От тях 516 са убити, а 908 са ранени.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че руските войски са атакували 18 медицински обекта от началото на инвазията на 24 февруари.

В четвъртък отново бяха 7те хуманитарни коридора за жителите от градовете, в които положението е най-тежко. Те са съответно:

  • От Мариупол до Запорожие
  • Енерходар до Запорожие
  • Суми до Полтава
  • Изюм до Лозова
  • Волноваха до Покровск в Донецк
  • Както и от няколко града около Киев до столицата

В сряда се появиха информации, че електрическото захранване в АЕЦ „Чернобил“ е било прекъснато и е премината на аварийна работа с дизелови помпи. В четвъртък президентът на Беларус Александър Лукашенко даде разпореждане електричеството да бъде възстановено от специалисти от неговата страна. Украинските власти предупредиха за сериозна опасност, свързана с безопасността на оборудването на ядрения отпадък.

САЩ предупредиха, че заради неочакваният отпор, който украинската армия дава на врага си, Русия може да реши „да използва химически или биологични оръжия в Украйна“. Говорителката на Белия дом Джен Саки каза това във връзка с твърдения на Москва, че САЩ поддържат програма за биооръжия в Украйна и че готвят използването на биооръжия като провокация, която да бъде приписана на Русия.

В четвъртък Украйна и Русия не успяха да договорят прекратяването на огъня, но постигнаха договорка за поддържане на хуманитарните коридори. Според Сергей Лавров Русия не е нападала Украйна, а просто е реагирала на ситуация „която създава преки заплахи за Руската федерация“.

В сряда руското правителство за пръв път призна, че е изпращало наборни войници в Украйна. Това се случи, след като малко по-рано Владимир Путин отрече подобна информация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG