Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия се опитва да инсценира референдум за независимост в Херсон, твърди Украйна


Украинци в Херсон протестират срещу руската окупация. Снимката е от 6 март

Русия иска да инсценира референдум за независимост в южния украински град Херсон, съобщи външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. Според него Москва се опитва отново да приложи тактиката си от 2014 г., когато незаконно анексира полуостров Крим, за да присъедини части от страната към своята територия.

“Русия отчаяно се опитва да проведе фалшив “референдум” за “народна република” в Херсон”, написа Кулеба в Туитър на 12 март. “Подкрепата сред хората е нулева, така че това е пълна измислица.”

Херсон е пристанищен град, разположен до мястото, където река Днепър се влива в Черно море. Той гранични с полуостров Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г. Руските сили превзеха Херсон по-рано през март, но не получават подкрепа от местните хора, които продължават да протестират срещу руската окупация.

От началото на инвазията в Украйна на 24 февруари руската армия се опитва да превземе територии по черноморското крайбрежие на Украйна и да свърже руската територия с Крим по суша.

Депутатът в регионалния съвет на Херсон Серхий Хлан съобщи, че руските окупационни сили са се свързали с него и други депутати и са поискали той да “сътрудничи” при създаването на “Херсонска народна република” (ХНР), Ток добави, че категорично е отказал и е призовал колегите си да направят същото.

“Създаването на ХНР ще превърне нашия регион в безнадеждна яма без живот и бъдеще”, написа Хлан във Фейсбук.

Жителка на Херсон, пожелала името ѝ да не бъде разкривано, каза пред Радио Свободна Европа, че руските сили са докарали поне девет автобуса с хора от контролираните от Москва територии в Украйна. По думите ѝ “референдумът” може да бъде проведен на 13 март, за да съвпадне с датата на годишнината на изтласкването на нацистите от града през 1944 г.

Руският президент Владимир Путин мотивира непровокираната агресия на Русия срещу Украйна с твърдението, че войната е “операция по денацификация”. Москва твърди, че управляващите в Киев са “наркомани” и “нацисти”, но не предоставя никакви факти в подкрепа на тези обвинения.

“Никой в Херсон не иска да сме независима република”, каза местната жителка, пожелала анонимност. “Ние сме част от Украйна, тази ХНР е глупост.”

Русия помогна на сепаратистите в Източна Украйна да провъзгласят т.нар. Донецка и Луганска “народни републики” през 2014 г. Москва снабдява лидерите на самопровъзгласилите се “народни републики” с пари и оръжия. През февруари Владимир Путин призна официално независимостта на двете сепаратистки територии и използва това като повод да започне пълномащабна война срещу Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG