Връзки за достъпност

Извънредни новини

В АЕЦ "Чернобил" отново има ток и охлаждащите системи функционират нормално


Саркофагът в Чернобил се вижда на сателитните снимки.
Саркофагът в Чернобил се вижда на сателитните снимки.

Електрозахранването на атомната електроцентрала в Чернобил е възстановено, което означава, че охлаждащите системи функционират нормално и нямат нужда от резервно захранване. Това съобщи украинското министерство на енергетиката онлайн късно вечерта на 13 март.

На 9 март украинският държавен регулатор съобщи, че електрозахранването на АЕЦ „Чернобил“ е прекъснато, което увеличава риска от изтичане на радиация. Повредата по високоволтовия електропровод, захранващ станцията, е била нанесена по време на сраженията между силите на Украйна и Русия.

Ядрената централа беше поставена под руски контрол веднага след нахлуването на руските войски в Украйна в края на февруари.

Ток се използва постоянно за охлаждане на радиоактивния отпадък, складиран под високотехнологичния саркофаг в Чернобил. Това продължи да се случва и след прекъсване на електрозахранването с помощта на резервни дизелови генератори, но украинските власти предупредиха, че има риск горивото за тях да свърши.

В събота руският енергиен регулатор "Росатом" съобщи, че нейни специалисти работят по възстановяване на електроподаването след договорка с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Русия не дава достъп на украински техници и експерти до Чернобил, а служителите, които бяха на смяна, когато Москва взе контрол над АЕЦ-а все още не са почивали и работят непрекъснато.

Международната агенция предупреди, че те са крайно изтощени, спрели са да извършват ремонти и поддръжка на свързаното със сигурността оборудване.

"Украинският регулатор информира МААЕ, че служителите в (Чернобил) вече не извършват ремонти и поддръжка на свързаното със сигурността оборудване заради физическата и психологическа умора, след като работиха без почивка близо три седмици", посочи организацията.

Миналата седмица украинските власти казаха, че работниците в централата имат ограничен достъп до храна, вода и лекарства.

През 1986 г. експлозия в атомната електроцентрала в Чернобил доведе до най-голямата ядрена катастрофа в историята. Според различните изчисления тя директно или индиректно е причинила смъртта на до 93 000 души по света. Централата отдавна не е активна, а взривилият се през 1986 г. реактор се намира под саркофаг, който не позволява изтичането на радиация.

"Те убиват деца. Те убиват жени. Те убиват всички." Втората седмица от войната
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG