Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министърът на отбраната на САЩ ще посети София. Петков разговаря с Камала Харис


Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин планира да посети София по-късно тази седмица, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс. Обявеното посещение е част от обиколката на Лойд в Европа, която цели да покаже подкрепа за съюзниците от НАТО на фона на продължаващата война в Украйна.

Очаква се във вторник Остин да пристигне в Брюксел, където да участва в среща на НАТО, а след това да посети Словакия. В България Остин ще се срещне с военни и цивилни лидери, посочиха от Пентагона, без да съобщават повече подробности.

Междувременно късно в понеделник българският премиер Кирил Петков проведе телефонен разговор с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Разговорът е бил по инициатива на САЩ, съобщи информационната служба на Министерския съвет. Харис е благодарила на българското правителство за хуманитарната помощ, която България дава на Украйна, както и за приемането на бягащите от войната, се казва още в краткото прессъобщение.

По-рано миналата седмица Харис пристигна на визита в Румъния, след като преди това посети и Полша. По време на срещата им румънският президент Клаус Йоханис призова за допълнителни войници от НАТО и САЩ и максимално бързо привеждане в оперативна готовност на бойната група на алианса в Румъния.

Румъния беше от първите държави в Източна Европа, които се изказаха в подкрепа на разполагането на допълнителни съюзнически войски на територията си.

Обиколката на заместничката на Джо Байдън дойде две седмици след началото на инвазията на Русия в Украйна. На 24 февруари руската армия нахлу в Украйна, а военните действия накараха повече от 2,5 млн. украинци да напуснат страната си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG