Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия няма да позволи прехвърляне на съветски зенитни системи от Запада към Украйна


Външният министър на Русия Сергей Лавров
Външният министър на Русия Сергей Лавров

Прехвърлянето на съветски зенитни системи С-300 от други страни в Украйна е недопустимо и ще бъде незаконно. Всички пратки с оръжия от Запада, които влизат в страната ще бъдат идентифицирани от руската армия като „легитимни цели за поразяване“. Това заяви в интервю за руската RT външният министър на Русия Сергей Лавров.

Той подчерта, че Русия няма да позволи на трети страни да изпращат в Украйна системи за противовъздушна отбрана съветско или руско производство, каквито са тези, с които разполагат България и Словакия.

„Бих искал да напомня на всички страни, които биха обмислили тази идея, че системите за противовъздушна отбрана съветско производство и системите руско производство са там по силата на междуправителствени споразумения и договори, които имат и сертификат за ползване. И този сертификат, споразумението с потребителя, не позволява те да бъдат изпращани в трета страна“, каза Лавров.

Преди дни подобна заплаха срещу оръжейните пратки на Запада към Украйна беше отправена и от заместника на Лавров Сергей Рябков.

По-рано през седмицата президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че Вашингтон ще изпрати системи за противовъздушна отбрана, както и допълнителна военна помощ в размер на 800 млн. долара за Украйна. От няколко дни секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин е в Европа, където по данни на „Файненшъл таймс“ търси съдействие от държави от Източна Европа за осигуряване на съветски системи за въздушна отбрана, които могат да бъдат използвани от украинската армия.

В сряда Си Ен Ен съобщи, че Словакия е дала принципно съгласие да предостави на Украйна ключова система за противовъздушна отбрана от съветската епоха, която да помогне за защита срещу руски въздушни удари.

По-късно Остин проведе среща със словашкия си колега Ярослав Над в Братислава. Над каза, че Словакия е готова да предостави своите системи С-300, ако съюзниците от НАТО осигурят заместител.

От петък Остин пристигна на посещение в България.

В същия ден българският премиер Кирил Петков подчерта, че предоставяне на български зенитни комплекси на Украйна е решение, което може да бъде взето само от българския парламент.

Президентът Румен Радев и вицепремиерът Корнелия Нинова казаха, че подобно решение означава „въвличане на България във войната“, като лидерката на БСП подчерта, че партията й е категорично против подобни действия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG