Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако откачаш, пусни Арестович". Кой е човекът, който поддържа куража на украинците


Олексий Арестович, съветник на председателя на президентската администрация в Киев. Снимката е от 24 февруари 2022 г. - денят на нахлуването на Русия в Украйна.
Олексий Арестович, съветник на председателя на президентската администрация в Киев. Снимката е от 24 февруари 2022 г. - денят на нахлуването на Русия в Украйна.

Ако усетите, че откачате покрай войната, пуснете си Арестович. Съветът се разнася полу на шега, полу на сериозно из Украйна, разказват репортерите на телевизия Current Time. Причината е в това, че Олексий Арестович обобщава на видео военните действия с такова спокойствие и увереност, сякаш Украйна е изначален победител във войната.

Покрай тези обръщения, които прави сутрин и вечер, Олексий Арестович стана едно от най-популярните лица на нападнатата държава, след това на президента Володимир Зеленски. Формалната му длъжност има дълго име - той е съветник на ръководителя на президентската администрация в Украйна. Накратко го наричат съветник на Зеленски.

"В редакцията също казваме, че ако усетим, че започваме да откачаме, трябва да си пуснем Арестович, и ще ни мине", каза в петък журналист на Current Time, докато интервюираше "съветника на Зеленски". "Как го правите това? Как внушавате увереност?" - попита още той.

"А, много е просто", отговори Арестович. "Взимам едно общо правило на психологията и го налагам към екстремността на войната. Правилото е, че който мисли лошо за света и хората, вреди на себе си, а не на другите. В обикновения живот това се разбира бавно и трудно, но във война [саморазрушаването] става много бързо. Затова просто гледам да мисля с добро за хората".

В първите дни на войната Арестович обясняваше, как всеки украинец може да помогне във войната, от инвалида до майките на малки бебета. "Едни могат да правят чай за войниците, други - да шият защитни мрежи, трети да събират бутилки за коктейли "Молотов", за всеки ще се намери работа". Дали заради неговите думи, или заради изначалната нагласа към руската агресия, стана точно така.

Другият принос може също да не е лично негов, а централно решение на украинските власти, но журналистите го свързват именно с него. Още в първите часове на войната става ясно, че от журналистите не се крие никаква информация - било за хода на военните действия, било за начина, по който се организира отбраната. Не получаваме отговори от типа "това е военна тайна", каза репортер на обществената телевизия.

Друг е въпросът, че всеки детайл от тази открита информация после трябва да се проверява и проверява, докато се превърне в репортаж.

Името на Арестович се произнася с ударение върху "о". Той е бил актьор, преди да завърши Военната академия в Одеса и да се специализира в психологическа помощ на военните. От 2014 г. той подготвя военните, работещи в района около окупираните части на Донбас.

На широката публика е известен като блогър. Той има над 580 000 последователи във Фейсбук, половината от които са се включили след началото на войната. Има и над 645 000 абонати в YouTube.

Арестович е роден през 1975 г. в Грузия и е отраснал в Киев. През 90-те години играе в театър "Черен квадрат". После се включва в групи за самопомощ, практикуващи смес от психология, йога и астрология. Това знание после се добавя към военното му образование и специализирането в помощ за военните.

През 2020 г. той става съветник по комуникационните въпроси на украинската делегация в състава на тристранната работна група за Украйна - същата, която е призвана да приведе в изпълнение минските споразумения за Донбас. Един от елементите на тези споразумения е изискването Украйна да наложи мир в окупирания район, докато по същото време Русия снабдява с оръжие сепаратистите и украинските власти нямат достъп до мястото.

Няколко месеца по-късно, през декември 2020, Олексий Арестович става съветник по комуникационните въпроси на ръководителя на президентската администрация.

След превземането на първите малки градове в източна Украйна Арестович направи едно от най-запомнящите се обръщения към хората. В него той каза общо взето нещо грубо - да не мрънкат и да се залавят за работа, но то прозвуча като вливане на енергиен коктейл, вместо като порицание. Повече не му се е налагало да го прави.

Но веднъж си изтърва нервите за цели 12 секунди. Това стана след като руската армия започна да срива из основи Мариупол, бомбардирайки наред жилищни и здравни сгради. Тогава Арестович каза: "Докато не ударихте родилния дом в Мариупол, всичко беше детска игра. Сега, животни, ще започне съвсем друга война".

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG