Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Невероятно колко много трупове имаше". Как моргите и болниците в Беларус се напълниха с руски войници


Военна линейка пристига в полевата болница в беларуския град Наруля, който се намира в близост до границата с Украйна

Беларуският град Мозир се намира на 60 км. от границата с Украйна и е с население от около 110 хил. души. В последните седмици, без в града или областта да е възникнала някаква извънредна ситуация, моргата и болниците в него се оказаха препълнени. В тях обаче не лежат беларуски граждани, а руски войници.

Живеещите в пограничните райони съобщават за постоянен наплив от линейки и камиони, които пренасят ранени и мъртви руски войници от фронта. Някои от тях са пренасяни директно към влаковете на гарата в Мозир. От там те отпътуват към Русия.

В друг крайграничен град Наруля, се съобщава за разгърната полева болница, която сега се намира на мястото на бивше машинно депо. Там войниците получават спешна помощ, сред което биват разпределяни към болниците в Мозир и най-големия беларуски град в района – Гомел.

Една от причините за наплива на ранените и убити руски войници в тази част на страната е, че едни от най-тежките боеве се водят в близост до украинско-беларуската граница.

Точен брой на ранените и убитите цивилни и войници все още не може да бъде потвърден, а експертите напомнят, че във време на война всяка страна се опитва да омаловажи своите загуби и да преувеличи с тези на противника.

Местните и лекарите в Беларус нямат подобно задължение. Те съобщават, че жертвите и ранените сред руските войници постепенно се увеличават.

Пред Свободна Европа за това свидетелстваха лекари и граждани от пограничните градове. Те пожелаха да останат анонимни заради опасността да бъдат задържани от беларуските власти.

"Не е за вярване колко много трупове имаше"

До момента украинските власти съобщават за 14 хил. убити руски войници от началото на инвазията. Според повечето независими оценки тази бройка е завишена. Киев не съобщава за собствените си загуби, въпреки че преди седмица президентът Володимир Зеленски обяви, че загиналите войници са около 1300.

От своя страна Министерството на отбраната на Русия твърди, че над 2870 украински войници и паравоенни са били убити, а още 3700 са ранени. Москва само веднъж съобщи за собствените си жертви. Това се случи на 2 март, когато беше потвърдено за 498 убити и 1597 ранени.

Американското разузнаване оценява броя на руските жертви на 7 хил. души, подчертавайки че това е консервативна оценка.

В същото време Беларус е една от точките, от които инвазията на Русия започна. От там бяха атакувани Чернобил, Чернигов, Ирпен и столицата Киев. Президентът Александър Лукашенко непрестанно заявява позиции на подкрепа за действията на колегата си Владимир Путин.

С началото на бойните действия гражданите от пограничните градове започнаха да разказват за прииждащите камиони с ранени и трупове от фронта.

„Беше невероятно колко много трупове имаше там“, разказва жител на Мозир за видяното от него край местната морга. По думите му тя е препълнена още от трети март насам.

Той твърди, че „черни чували“ са прехвърляни от военни линейки във влакове на път за Русия.

„Някои от местните започнаха да правят видеа, но военните ги задържаха и ги накараха да ги изтрият“, казва още той.

Анна Красулина, която е говорителката на избягалата в чужбина лидерка на опозицията Святлана Циханоуска, каза, че част от труповете в моргата в Мозер са на бойци от Чечня.

Важно е да кажем както на чеченците, така и на руснаците, че моргите в южната част на Беларус са пълни с техни войници

„Важно е да кажем както на чеченците, така и на руснаците, че моргите в южната част на Беларус са пълни с техни войници. Важно е да знаят. Няма да разрешим на руската пропаганда да го прикрие“, каза тя.

Един от лекарите в болницата в Мозир пък казва, че контролът й е поет от военните и полицията. Медицинският персонал е бил заплашен с уволнение в случай, че изнесе информация за условията. Той добави, че на всички лекари и по-опитните санитари е било наредено да се занимават основно с ранените руски войници.

„Няма достатъчно хирурзи. По-рано труповете ги пренасяха от линейките към руските влакове. След няколко видеа за това, качени в интернет, почнаха да действат през нощта, за да не привличат внимание“, казва той.

В най-големият град в района Гомел, лаборатория към местната областна болница е била изцяло променена, като са изнесени редица уреди, а на тяхно място са поставяни легла, системи и друга медицинска екипировка. За това свидетелства друг местен жител.

Пред Свободна Европа той и други негови съграждани казаха, че руските войници са отвеждани в три различни болнични заведения в града, включително и в ракова болница.

В болница №4 в града властите дори са започнали да изписват пациенти, за да може на тяхно място да бъдат лекувани ранени руснаци. От това се оплакаха много от местните.

Има толкова много ранени руснаци там. Отвратително е. Ужасно осакатени са. Невъзможно е да слушаш как стенат от болка в болницата

„Има толкова много ранени руснаци там. Отвратително е. Ужасно осакатени са. Невъзможно е да слушаш как стенат от болка в болницата“, казва един от местните жители, който доскоро е бил пациент.

Според доктор в града много скоро ще има недостиг на медикаменти за местното население заради необходимостта им за лечението на руските войници.

„Най-вероятно първо ще има недостиг на лекарства против тетанус“, казва още той. Заболяването се среща често при войници, които имат рани от шрапнели и куршуми.

В центъра за радиационна защита са настанени около 400 войници, казват от местния персонал. В отчаянието си част от санитарите се обърнаха към местните с молби за сапун, шампоани, вода, сладки и дрехи за руснаците.

Според други свидетелства на местни още към 13 март над 2500 трупа на руски войници вече са били изпратени с влак или самолет към Русия от Гомел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG