Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО иска да изпрати четири нови бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Лидерите на НАТО ще постигнат съгласие за формирането на четири нови бойни групи на алианса в България, Румъния, Словакия и Унгария. Това е резултат от голяма промяна, свързана с по-масирано и дългосрочно присъствие на военния съюз в региона на Източна Европа. Това заяви генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг в сряда, цитиран от Би Би Си.

Решението ще бъде потвърдено официално в четвъртък, когато в Брюксел ще се състои среща на страните членки от НАТО, на която ще присъства и президентът на САЩ Джо Байдън. Той вече потегли от Вашингтон към Европа.

Действията на НАТО идват във връзка с военната агресия и инвазията, която Русия започна срещу Украйна. Столтенберг каза още, че алиансът е изправен пред „фундаментално променена обстановка“, в която авторитарни правителства са готови да използват сила.

„Очаквам да обсъдим и ролята на Китай в тази криза“, каза още той. Генералният секретар призова Русия да спре не само действията си в Украйна, но и да прекрати „дрънкането с ядрено оръжие“. Коментарът му идва по повод изявлението на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че Русия не изключва употребата на ядрено оръжие в случай, че бъде застрашена „сигурността й“.

НАТО вече увеличи присъствието си в няколко държави, които се намират в близост до бойните действия в Украйна като Полша, Латвия, Литва и Естония. Преди седмица, по време на визита на американския вицепрезидент Камала Харис в Букурещ, президентът на Румъния Клаус Йоханис призова за увеличаване на присъствието на НАТО по Източния фланг на алианса и по-конкретно в страната му.

В събота, по време на посещение на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин в София, стана ясно, че Вашингтон ще предостави на София една рота с бронирани машини „Страйкър“ за българската бойна група, която ще оперира под ръководството на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа.

Тази рота включва три пехотни батальона, разузнавателни, артилерийски, инженерни и други подразделения. В нея са включени над 300 машини „Страйкър“ и 4500 войници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG