Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мстислав Чернов и Евгений Малолетка - журналистите, които показаха трагедията на Мариупол


Мстислав Чернов и Евгений Малолетка
Мстислав Чернов и Евгений Малолетка

Лекари се борят безуспешно да спасят дете, ранено при бомбардировка. Майки с бебета живеят в бомбоубежища с дни. Бременни жени бягат от разрушено родилно отделение, за да спасят неродените си деца. Труповете на убитите се заравят набързо в масови гробове. Хората топят сняг, за да имат вода за пиене.

Тези картини от обсадения украински град Мариупол дадоха повод да се говори за “военни престъпления” и “геноцид”, извършвани от Русия срещу цивилните украинци.

Но те нямаше да стигнат до нас, ако двама души не бяха рискували живота си. Журналистът Мстислав Чернов и фотографът Евгений Малолетка от новинарската агенция Асошиейтед Прес (АП) отидоха в Мариупол в първия ден от войната и останаха там 20 дни. През това време те бяха единствените кореспонденти в обсадения град и благодарение на тях светът научаваше какво се случва там.

Хора погребват жертвите в Мариупол в масов гроб. Снимка: Мстислав Чернов
Хора погребват жертвите в Мариупол в масов гроб. Снимка: Мстислав Чернов

“Никога, никога не съм чувствал, че нарушаването на тишината е толкова важно”, казва Чернов в текст, публикуван след като двамата с Малолетка са напуснали Мариупол. А решението да го направят не е било лесно.

“Руснаците ни преследваха. Имаха списък с имена, включително и нашите, и се приближаваха”, разказва Чернов. Двамата са изведени от бомбардирана болница от украински военни, които са рискували живота си за целта. Чернов казва, че един полицай по-късно му е обяснил причината за това.

Жена пред ударена от бомба пожарна кола. Снимка: Евгений Малолетка
Жена пред ударена от бомба пожарна кола. Снимка: Евгений Малолетка

“Ако ви хванат, ще ви сложат пред камера и ще ви накарат да кажете, че всичко, което сте снимали, е лъжа”, е казал той според цитата в текста на Чернов. “Всичките ви усилия, всичко, което сте направили в Мариупол, ще бъде напразно.”

“Полицаят, който ни беше молил да покажем на света неговия умиращ град, сега ни умоляваше да си тръгнем”, разказва още Чернов. Датата е 15 март, 20-ия ден от началото на войната.

Чернов и Малолетка пристигат в Мариупол на 24 февруари рано сутринта, непосредствено преди първите бомби да паднат в града. Не са знаели кога ще започне войната, но са очаквали това да стане.

В следващите седмици те снимат експлозиите при бомбардировките, ранените в болниците и лекарите, които се борят да ги спасят, масовите гробове, хората в бомбоубежищата. Правят това въпреки риска за самите себе си. Чернов разказва, че колата им е засегната от взривове поне два пъти. Самите те също са пострадали.

Бременна жена след бомбардировката на родилното отделение в Мариупол. По-късно тя почина. Снимка: Евгений Малолетка
Бременна жена след бомбардировката на родилното отделение в Мариупол. По-късно тя почина. Снимка: Евгений Малолетка

Снимките на Малолетка и Чернов след обстрела на родилното отделение в Мариупол показаха лицата на цивилните жертви на руските бомбардировки. Русия призна, че е бомбардирала болницата, но каза, че там не е имало пациенти и лекари, а “украински радикали”. Снимките на Малолетка и Чернов показаха, че това не е вярно.

Кадрите на ранени бременни жени успяха да стигнат до външния свят благодарение на помощта на полицаите и войниците, които са направили всичко възможно да осигурят на журналистите батерии за камерите им и място с интернет връзка. В обсадения Мариупол достъпът до интернет, телефонен сигнал, ток и гориво са почти невъзможни.

Малолетка и Чернов станаха обект на дезинформационна кампания от страна на Русия заради снимките от бомбардираната болница. Руското посолство в Лондон обвини Малолетка, че праща фалшиви снимки, които показват актриси, а не ранени при бомбардировката жени. Тези твърдения бяха опровергани и свалени от социалните мрежи.

“На 11 март в кратък разговор без никакви детайли редакторът ни ни попита дали можем да намерим жените, които оцеляха при бомбардировката на родилното отделение, за да докажем, че съществуват”, разказва Чернов. “Осъзнах, че кадрите трябва да са били достатъчно силни, за да провокират отговор от руското правителство.”

Бременна жена след бомбардировката на родилното отделение в Мариупол. Снимка: Мстислав Чернов
Бременна жена след бомбардировката на родилното отделение в Мариупол. Снимка: Мстислав Чернов

Те намират жените в друга болница. Така разбират, че една от тях е починала заедно с нероденото си дете.

Докато работят в Мариупол, Чернов и Малолетка живеят в същите условия като всички жители на града - без течаща вода, ток, парно, без достатъчно храна и нужните медицински консумативи. Крият се в бомбоубежища и рискуват живота си, когато излязат.

“Като вземем предвид колко трудно е било получаването и изнасянето на тази информация, наистина съм горда с тяхната работа да гарантират, че хората знаят какво се случва там”, казва пред Вашингтон Пост Джули Пейс, старши вицепрезидент и изпълнителен редактор на Асошиейтед прес.

Майка и баща водят в болница раненото си бебе. То не оцеля. Снимка: Евгений Малолетка
Майка и баща водят в болница раненото си бебе. То не оцеля. Снимка: Евгений Малолетка

Двамата журналисти са убедени, че това, което правят, си струва риска.

“Безнаказаността е [...] цел. Без информация от града, без снимки на съборени сгради и умиращи деца, руските сили можеха да правят каквото си искат. Ако не бяхме ние, нямаше да има нищо”, казва Чернов. “Ето защо поехме такива рискове, за да можем да покажем на света това, което видяхме. И това разгневи Русия достатъчно.”

Мстислав Чернов и Евгений Малолетка са родени в Украйна. Чернов е от Харков, а Малолетка е от Бердянск - два града в Източна Украйна, които са под обстрел от самото начало на войната на 24 февруари.

Труп на улицата в Мариупол. Снимка: Евгений Малолетка
Труп на улицата в Мариупол. Снимка: Евгений Малолетка

И двамата имат опит при отразяването на конфликти. Чернов е отразявал войните в Сирия, Ирак и Източна Украйна. Малолетка е снимал в незаконно анексирания п-в Крим и е отразявал протестите на Майдана през 2013 и 2014 г.

Малолетка е фотограф на свободна практика, чиито снимки се публикуват от Асошиейтед прес, Ню Йорк таймс, Гардиън и др. Чернов сега е журналист на Асошиейтед прес, но е публикувал в редица други световни агенции и авторитетни медии.

Хора в бомбоубежище в Мариупол. Снимка: Евгений Малолетка
Хора в бомбоубежище в Мариупол. Снимка: Евгений Малолетка

XS
SM
MD
LG