Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски ще държи на "териториалната цялост" на Украйна при преговорите с Русия


Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на обръщение на 26 март.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на обръщение на 26 март.

Украинският президент Володимир Зеленски настоява за запазването на териториалната цялост на Украйна. Това каза той в неделя късно вечерта, ден преди разговорите с Русия, които ще се проведат в Турция във вторник.

Приоритетите на Украйна по време на преговорите ще бъдат „суверенитет и териториална цялост“, каза Зеленски.

Руският президент Владимир Путин разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 27 март и се съгласи Турция да бъде домакин на преговорите. Ердоган е отправил и призив към Путин за прекратяване на огъня и по-добри хуманитарни условия, съобщиха от неговия офис.

Няма значителна промяна при разположението на руските сили в Украйна през последните 24 часа, съобщи британското военно разузнаване в понеделник. Русия е постигнала напредък на юг - в околностите на Мариупол, където се бори за превземане на пристанищния град.

По-рано в неделя ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов обвини Русия, че се стреми да раздели Украйна на две, както е ситуацията при Северна и Южна Корея.

Същия ден лидер на сепаратистите в Луганск заяви, че регионът може скоро да организира референдум за присъединяване към Русия.

Зеленски каза още, че правителството му би обмислило обявяването на неутралитет и предлагането на гаранции за сигурност на Русия като част от мирно споразумение. Той каза това и в предишни изявления. Това ще включва запазването на Украйна без ядрено оръжие, каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG