Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Добро утро, площад "Немцов"! Защо в Бородянка е "по-страшно" от Буча


Плюшено мече виси на прекършен клон на дърво в Бородянка, близо до Киев.
Плюшено мече виси на прекършен клон на дърво в Бородянка, близо до Киев.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Пл. "Героите на Украйна" и пл. "Немцов"
  • Хиляден протест в София срещу войната
  • Как се казва това, което Русия прави в Украйна

До руското посолство в София се появиха два площада с нови имена. Единият се казва „Героите на Украйна“, а другият е кръстен на убития руски опозиционер Борис Немцов. Решението е на Столичния общински съвет. По-рано кметът на района, избран от БСП, отказа да преименува улици до руското посолство, както направиха много други столици в знак на протест срещу войната в Украйна.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org.

София срещу войната

Въпреки дъжда хиляди протестираха в София срещу руската инвазия. Те се събраха на площад „Александър Невски“ и стигнаха до Руския културно-информационен център, пред който оставиха детски обувки. Досега е известно, че в Украйна са убити 165 деца, 266 са ранени.

Протестът трябваше да започне на друго място, но се оказа, че половината център на София вече е „резервиран“ за демонстрации „за неутралитет“ за две седмици напред, и то по 10 часа на ден. Ден по-рано стана ясно, че партия „Възраждане“ използва думата „неутралитет“ като заместител на израза „за Русия.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Фронтът

Руската армия се е изтеглила напълно от Киевска и Черниговска области и сега провежда разузнаване за офанзива в Донбас. Целта й е да обкръжи украинските войски, които се намират на изток, но засега не успява, смята съветник на Зеленски.

Това фокусиране върху източна Украйна е краткосрочно, дългосрочният е Русия да завладее цяла Украйна, смята твърди украинският зам.-министър на отбраната Хана Маляр. Войната може да се проточи с години, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Ако харесвате “3 минути”, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Буча, Бородянка и правосъдието

Германското разузнаване е прихванало руски радиотрафик, в който има указания за извършване на убийства. Вероятно става дума за Буча, където бяха открити много убити цивилни. От записите се разбира, че в Буча е действала и частната руска армия „Вагнер“.

Президентът Зеленски предупреди, че „всеки палач ще бъде издирен“. Той отново каза, че в Бородянка – друг град до Киев – е „по-страшно, а още не сме видели Мариупол“. В Бородянка се виждат само големи разрушения. Предполага се, че срутените сгради са затрупали жителите, затова разчистването се извършва бавно и на ръка.

Ако сте се объркали кои убийства могат да се смятат за геноцид, кои – за военни престъпления и кои – за престъпления срещу човечеството, това е обяснено тук.

"Зеленият план"

Европейската комисия (ЕК) одобри българския План за възстановяване от пандемията, който предвижда отпускането на 12 млрд. долара. В него не се посочва дата за закриване на въглищните централи, а се залага на решения, които да намалят нуждата от въглища. Според председателката на ЕК българският план е от „най-зелените“ в ЕС.

През последното денонощие в България има нови 683 случая на коронавирус. 17 души са починали.

И една препоръка

Примабалерината Олга Смирнова напусна Русия, защото „повече не може да мълчи“. Тя ще излиза на сцената на националния балет на Нидерландия. Смирнова е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

За развитието на войната в Украйна има три сценария и те показват, че конфликтът ще е продължителен, пише Петър Карабоев в „Дневник“.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG