Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът няма да уволни шефа на НСО въпреки искането на правителството


Румен Радев прави изявление. Снимката е илюстративна.
Румен Радев прави изявление. Снимката е илюстративна.

Румен Радев няма да освободи началника на Национална служба по охрана (НСО) ген. Емил Тонев, въпреки че правителството отправи такова искане към него. Това каза президентът в събота по време на посещение в село Бързия край Берковица.

В сряда Министерският съвет (МС) предложи на държавния глава да освободи от поста ген. Тонев. Основният мотив на правителството беше фактът, че НСО е предала на прокуратурата видеоматериали от служебните и официалните входове на Министерския съвет. Става въпрос за разследване на Софийската градска прокуратура, за което от обвинението не са давали информация.

Предаването на записите от камерите представлява нарушаване на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на МС, каза в сряда началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

Ген. Тонев отговори, че по закон е длъжен да предостави материалите на държавното обвинение, които то е изискало писмено.

"Искането на прокуратурата на записите на камерите в Министерския съвет за такъв дълъг период от време явно обслужва нечий частен интерес, но не и търсенето на справедливост", каза Радев в събота.

"Оставям без последствия предложението да освободя началника на НСО, няма да го освободя", допълни държавният глава. Той напомни, че според правилника на НСО инициативата принадлежи на президента и правителството няма никакви правомощия да му предлага каквото и да било.

"Изобщо отправените към мен искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни. А продължаването на опитите да се подчинят службите не е в интерес на сигурността. Премиерът многократно подчертава, че никой не трябва да е над закона. Това важи и за НСО, която трябва да изпълнява закона стриктно и да предостави съответните записи", каза още Радев.

По-рано в събота по БНТ министърът на правосъдието Надежда Йорданова защити искането на кабинета за отстраняването на ген. Тонев със серия от случаи на неизпълнение на служебните задължения. Йорданова отказа да посочи конкретни детайли, тъй като част от тях съдържат класифицирана информация. От думите ѝ стана ясно, че според правителството ген. Тонев е изпълнил искането на прокуратурата да предостави записи от входа на Министерския съвет без да обмисли внимателно всички последствия, включително и международни ангажименти.

НСО също разпространи позиция по темата, в която опровергава твърденията на кабинета. В нея се твърди, че Националната служба за охрана не е имала информация за "защитени свидетели" в сградата на Министерския съвет на бул. "Дондуков" 1 в София.

По-рано този месец правителството официално потвърди, че държавното обвинение е поискало кадрите от всички входове и изходи на МС, направени за един месец - от 23 февруари до 23 март. Именно в този период европейската главна прокурорка Лаура Кьовеши беше на официално посещение в София и се срещна с премиера Кирил Петков.

По закон президентът има право да освободи началника на НСО на основание тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както и извършване на действия, които накърняват престижа на НСО. Емил Тонев заема поста си от 28 август 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG