Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възраждане" печели доверие, но българите все по-малко харесват Путин, гласят проучвания


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Проруската партия „Възраждане“ печели все по-голямо доверие и би изпреварила няколко от партиите в парламента, ако парламентарните избори бяха днес. В същото време доверието на българите към Владимир Путин значително спада. Това показват резултатите от проучвания на „Алфа рисърч“ и „Галъп интернешънал болкан“, публикувани в последните дни.

Според данните на „Алфа рисърч“ неодобрението към Владимир Путин в България е скочило значително след началото на войната на Русия в Украйна. 61% от анкетираните са заявили, че „не одобряват“ руския президент и действията му. Година по-рано това твърдят едва 20% от хората, а през февруари 2022 г. така са смятали 48%. Руският президент продължава да се радва на положително отношение от страна на 25% от анкетираните.

От агенцията отчитат и продължаващите високи нива на одобрение към членството на България в ЕС и НАТО. 63% от хората смятат, че мястото на страната е в тези две организации, докато 15% смятат, че София трябва да е в „съюз около Русия“.

От "Алфа рисърч" отчитат стабилна подкрепа за членството на България в ЕС и НАТО
От "Алфа рисърч" отчитат стабилна подкрепа за членството на България в ЕС и НАТО

Въпреки тези данни в България нараства подкрепата за проруската партия „Възраждане“. Според „Алфа рисърч“ партията вече е четвърта политическа сила и се доближава до нивата на подкрепа за третата БСП. Опозиционната ГЕРБ е първа политическа сила, а доверието към победителите от изборите през ноември „Продължавме промяната“ намалява с около 6% само в рамките на два месеца. Ако изборите бяха днес в парламента щяха да попаднат същите 7 формации, но подкрепата за ДПС и Има такъв народ намалява.

Заедно с това се увеличават и негативните оценки към действията на правителството.

Според "Алфа рисърч" Възраждане щеше да бъде четвърта политическа сила, ако изборите бяха днес
Според "Алфа рисърч" Възраждане щеше да бъде четвърта политическа сила, ако изборите бяха днес

Подобни са и данните от изследването на „Галъп интернешънал болкан“, които отчитат значително подобрение в резултатите на „Възраждане“, спрямо спечеленото от тях преди 5 месеца. От агенцията също отчитат първото място на ГЕРБ и спада на „Продължавме промяната“. Според тях, ако изборите бяха днес, трета политическа сила щеше да е ДПС, следвана от БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Според техните данни „Демократична България“ се намира около бариерата от 4% подкрепа за влизане в парламента.

"Галъп интернешънъл болкан" също отчита сериозно увеличение в подкрепата за "Възраждане"
"Галъп интернешънъл болкан" също отчита сериозно увеличение в подкрепата за "Възраждане"

В последните седмици на няколко пъти се стигна до пререкания между партии от управляващата коалиция. Причина за тях станаха избора на гуверньор на БНБ, военната подкрепа за Украйна, както и действията спрямо Северна Македония. Засега четирите партии в управлението признават за пререканията помежду си, но отхвърлят възможността за нови избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG