Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демократична България" иска парламентът да гласува за военна помощ за Украйна на 4 май


Христо Иванов
Христо Иванов

“Демократична България” (ДБ) ще предложи парламентът да гласува дали България да изпрати военна помощ на Украйна на първото си заседание след праниците на 4 май. Това съобщи съпредседателят на обединението Христо Иванов пред БНР.

Според него позициите на “Има такъв народ” (ИТН), която също е част от управляващата коалиция, както и на опозиционните ГЕРБ и ДПС, показват, че е възможно предложението за изпращане на военна подкрепа на Украйна да бъде прието.

“Повече никой няма да може да отлага разглеждането на това решение и всяка политическа сила ще трябва да заеме позиция с “да” или “не”. Всеки политически играч ще прецени как да действа”, каза Иванов.

“Демократична България” подкрепя изпращането на военна помощ на Украйна. Формацията постави вземането на това решение като условие за оставането си в управляващата коалиция. Друга от партиите в управлението - БСП, е против предоставянето на оръжие на Киев и заплаши да напусне коалицията, ако се вземе решение за изпращане на военна помощ.

След края на последния работен ден на парламента преди ваканцията около Великден, лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов съобщи във Фейсбук, че подкрепя изпращането на военна помощ.

“Продължаваме промяната” не е заела категорична позиция. Миналата седмица формацията предложи свой вариант на решение за изпращане на помощ на Украйна, която обаче да е само хуманитарна и техническа, а не военна. Този вариант беше приет от военната комисия в парламента. По-рано “Демократична България” и ГЕРБ бяха внесли решения, с които предлагат парламентът да даде на правителството мандат за изпращане на военна помощ.

От опозиционните партии ГЕРБ и ДПС са заявили, че подкрепят изпращането на военна помощ на Украйна, а “Възраждане” е против.

“Заявките на ГЕРБ и ДПС и позицията, която заеха от ИТН в последната публикация на лидера им във Фейсбук, говорят за това, че има възможност тази версия да мине при гласуване в зала. Така правителството ще получи мандат да даде военна помощ за Украйна и да направи преценка по какъв най-добър начин да изпълни този мандат”, каза още Христо Иванов.

Той добави, че при това положение отпада необходимостта от провеждане на коалиционен съвет във вторник - нещо, което неговата формация предложи миналата седмица.

Иванов каза още, че “Демократична България” ще се отзове на поканата на премиера Кирил Петков за участие в делегация до Киев.

“Ако някой в Министерски съвет има нужда да отиде до Киев да се запознае с обстановката, ние го приветстваме, но “Демократична България” има последователна позиция и тя се основава на нашата гледна точка как изглежда българският национален интерес. България има пряк прагматичен интерес Украйна да успее да отблъсне руската агресия”, каза още Иванов.

Очаква се делегация с представители на четирите партии в управляващата коалиция да замине за Киев в сряда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG