Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия забрани на бивши поделения на "Газпром" в Европа да купуват руски газ


Берлин постави под собствен контрол "Газпром Германия".
Берлин постави под собствен контрол "Газпром Германия".

Русия наложи санкции на поделения на "Газпром Германия" и десетки други бивши дъщерни фирми в страните, които са наложили санкции на Москва. Това стана след като Украйна прекрати преноса на руски газ за Европа през един от маршрутите.

Новината дойде на фона на тежки сражения в Източна Украйна. В сряда Германия съобщи, че е започнала да обучава украински войници да използват мощна артилерийска система.

Руският транзит на газ за Европа намаля с една четвърт, след като Киев обяви, че спира доставките през станция "Новопсков" в Луганска област. Украйна обвини руските окупационни сили в намеса в технологичния процес и обяви форсмажор.

В сряда Русия наложи санкции над поделения на "Газпром Германия", която беше поставена под контрола на германското правителство в края на април. Общо санкции са наложени на 31 компании, на които е забранено да търгуват с "Газпром" и техните плавателни съдове нямат право да влизат в руски пристанища.

Говорител на икономическото министерство в Берлин каза, че проучва ситуацията, но доставките на газ са гарантирани.

Украйна остана главна транзитна точка за руския газ за Европа дори и след началото на руската инвазия на 24 февруари. Европейски лидери са изразявали притеснение, че Русия може да спре доставките на газ като отмъщение за наложените санкции.

В опит да ги заобиколи, Москва поиска плащане на доставките в рубли, а страните от ЕС отказаха. Заради това "Газпром" спря доставките за България и Полша, чиито плащания бяха първи. България обаче намери изход в момента в страната няма криза с доставките на газ.

В сряда премиерът Кирил Петков се завърна от Съединените щати, където договори доставките на американски втечнен газ. България ще получи газ с два кораба за юни, която ще бъде на стойност “малко под цената на “Газпром”, а след това ще сключи дългосрочен договор без посредници и на “доста по-ниски цени” от моментните на пазара, каза Петков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG