Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стрелях веднъж. Той падна." Започна първото дело срещу руски войник в Украйна


21-годишният Вадим Шишимарин в съдебната зала
21-годишният Вадим Шишимарин в съдебната зала

Започна първото дело срещу руски войник, обвинен в убийството на цивилен в Украйна. То е срещу 21-годишния Вадим Шишимарин, който според украинската прокуратура е застрелял 62-годишен човек в село близо до град Суми.

Във видео, публикувано от украинските сили за сигурност, Шишимарин признава, че е застрелял човека, който е карал колело. Убийството е извършено в първите дни след началото на руската военна агресия срещу Украйна.

“Беше ми наредено да стрелям. Стрелях веднъж. Той падна. Ние продължихме”, каза той.

Първото заседание по делото се проведе в Киев в петък. Руският войник изслуша обвинението в малка килия със стъклени прозорци.

Вадим Шишимарин служи в танкова дивизия. Той е бил пленен от украинските сили. Ако бъде признат за виновен за убийството, той ще получи доживотна присъда.

По-рано главната прокурорка на Украйна Ирина Венедиктова обяви името на първия войник, който е заподозрян в мъченията и убийствата на цивилни в Буча по време на руската окупация. Става дума за командира от руската Национална гвардия Сергей Колоцей.

Украинските власти идентифицираха и 10 войници от 64-а механизирана пехотна бригада, които смятат за отговорни за жестокост срещу цивилни.

В няколко украински града, които бяха временно окупирани от руската армия, бяха открити стотици трупове на цивилни по улиците и в масови гробове. Свидетели разказват, че руски войници са стреляли срещу невъоръжени цивилни и са изнасилвали жени и деца.

Украински и международни експерти продължават да събират доказателства и да разследват случаите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG