Връзки за достъпност

Извънредни новини

Слави Трифонов обвини "Продължаваме промяната" за "неверни неща" за цената на газа


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов обвини представители на "Продължаваме промяната" (ПП), включително министъра на финансите Асен Василев и началничката на кабинета Лена Бориславова, че говорят "неверни неща" за цената на газа и създават "неверни очаквания". Това стана в публикация във Фейсбук в понеделник.

В нея Трифонов написа, че "представителите на ПП в този кабинет нито се допитват до коалиционните си партньори, нито чуват какво им казват, нито си вземат бележка, а много често правят каквото си искат".

Обвиненията са поредния случай на напрежение между двете формации, като през изминалите месеци то беше породено от темата Северна Македония и избора на шеф на Българската народна банка (БНБ).

Според Трифонов различни хора от групата на ПП говорят "без да има нужда по теми, от които не разбират", като до думите му примерите за това са много.

"Например, за проблема със спрените газови доставки и преговорите за нови енергоизточници, най-изненадващо се обаждат финансовият министър Асен Василев и, представете си, Лена Бориславова. И двамата са невероятни експерти по енергетика, особено Лена. По-лошото е, че говорят неверни неща, например за очакваната цена на газа. И не само. Създават неверни очаквания. И вредят на трудно провежданите преговори", пише в публикацията в профила на Трифонов, без да се уточнява кои твърдения той смята за неверни.

Миналата сряда премиерът Петков съобщи, че е договорил доставката на втечнен газ от САЩ без посредници и "на доста по-ниски цени" от пазарните. Това стана след официално посещение в САЩ, по време на което Петков разговаря с американската вицепрезидентка Камала Харис.

Друг пример за некоректно отношение, който лидерът на ИТН дава, са мерките срещу кризата около войната в Украйна, които според Трифонов биват публично обявени, преди да са били обсъдени и приети от коалиционните партньори. Като проблематична той посочва и позицията на Асен Василев за приемането на еврото и политиката на ПП за Северна Македония.

"Всички разбраха за нерегламентираните опити на Кирил Петков и съветниците му да заобиколят националния интерес", пише Трифонов по отношение на Северна Македония.

По-рано през март ИТН и ПП издигнаха двама различни кандидати за управител на БНБ. ИТН предложи Любомир Каримански, а ПП - Андрей Гюров. Впоследствие Гюров оттегли кандидатурата си, а Каримански не получи достатъчна подкрепа от колегите си в Народното събрание, за да бъде назначен на поста.

Напрежение между двата коалиционни партньора имаше и заради политиката на България към Северна Македония. София блокира началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС през 2020 г. и до момента не е отменила ветото.

Премиерът Кирил Петков обаче си постави като приоритет подобряването на отношенията със Северна Македония и посети Скопие още в началото на мандата си. Лидерът на ИТН Слави Трифонов обаче твърди, че е "уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG