Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков се обяви против "луксозното пребиваване" на украински бежанци в България


Кирил Петков
Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков призова за край на "луксозното пребиваване" на украински бежанци в България. Той коментира темата по преместването на бежанците преди началото на срещата на европейските лидери в Брюксел.

Думите му идват ден след като вицепремиерката Калина Константинова обяви рязка промяна в държавния план за настаняване на бежанците от Украйна, след като той се оказа неработещ. Вместо изчислените от държавата десетки хиляди желаещи, които да бъдат преместени в бази и хотели във вътрешността на страната, през първите два дни само няколкостотин души се включиха в програмата. Въпреки това Константинова каза, че държавата е направила всичко възможно, и обясни провала на кампанията с капризи на бежанците.

"Не може българската държава да продължи да подкрепя такова луксозно пребиваване в България", каза Кирил Петков във вторник.

"Ние за три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа в едни от най-хубавите хотели на България. Сега влизаме в малко по-нормални рамки, все пак те са бежанци. Българската държава не може да продължи до безкрай да подкрепя такова луксозно пребиваване в България. Така че влизаме в една реалност, която е по-близка до тази, която се очаква за бежанците", каза още Петков.

Той добави, че е получил информация от вицепремиерката Константинова, е, че новите условията са добри, без да уточнява дали има предвид условията в "буферните центрове" в Елхово и Сарафово. В понеделник Константинова съобщи, че именно там ще бъдат настанени украинските бежанци, които са "в истинска нужда, които нямат къде да отидат след 31 май".

През последния месец планът на властите за това какво трябва да се случи с украинските бежанци след 31 май претърпя множество промени.

НА 31 май приключва програмата, по която хотели и къщи за гости получаваха компенсации от 40 лв. на ден за всеки настанен украински бежанец. В началото на май правителството съобщи, че планира от 1 юни да премести хората в държавни бази. Оказа се обаче, че потвърдените свободни места в такива бази са двойно по-малко от предвиждания брой хора, които трябва да бъдат настанени.

Няколко дни по-късно кабинетът обяви нов план: освен в държавни бази, украинските бежанци да продължат да бъдат настанявани в частни хотели, които обаче да бъдат компенсирани с 15 лв. на ден, вместо с досегашните 40 лв. Впоследствие хотелиерите се оплакаха, че това не е достатъчно.

Самите украинци пък посочиха, че липсва работещ механизъм, по който държавата да ги информира за решенията си. Украински бежанци, с които Свободна Европа разговаря, казаха, че до последния момент не знаят къде ще бъдат преместени. Те са попълнили анкетата на правителството, но впоследствие не са получили никаква информация за предстоящото им преместване - нито кога, нито къде се очаква да бъдат релокирани.

Впоследствие влаковете и автобусите, организирани от властите за преместване, пътуваха почти празни. Калина Константинова обясни провала на програмата с това, че украинските бежанци не са съобщили на екипите на терен за намеренията си за настаняване.

Междувременно хиляди започнаха да се връщат в Украйна, като през последните дни се запазва тенденцията повече украинци да си тръгват от България, отколкото да влизат в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG