Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Ценностен разлом". Как се сваля правителство без реален аргумент


Кирил Петков (вляво) и Асен Василев по време на пресконференция в сряда.
Кирил Петков (вляво) и Асен Василев по време на пресконференция в сряда.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Слави излезе от коалицията
  • Кирил Петков разчита на част от ИТН
  • Какво става във ВМЗ Сопот

Правителството беше разклатено от 8-минутно видео във Фейсбук. В него лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов каза, че „изтегля министрите си“ и така слага край на управляващата коалиция. Трифонов посочи две основни причини: „Македония и фактът, че в държавата вече няма пари“.

Останалите партии в коалицията

БСП и „Демократична България“ (ДБ) застанаха зад правителството.

Премиерът Кирил Петков („Продължаваме промяната“, ПП) каза, че оттук нататък ще разчита на отделни депутати от ИТН, за да продължи да има „правителство на малцинството“.

ПП, БСП и ДБ, взети заедно, имат 109 депутати в парламента. За да управляват, им трябват 121 гласа. ИТН има общо 25 депутати. Петков каза, че ще разчита на подкрепата на 12 от тях.

Как се „изтеглят“ министри

До късно вечерта в сряда нито един от четиримата министри на ИТН не беше депозирал оставката си. Когато (ако) го направят, те няма да се смятат за освободени автоматично от постовете си, показа проверка на Генка Шикерова.

Оставките на министри се внасят в парламента за гласуване само от премиера. Той може да не прави това достатъчно дълго време. През 1996-97 има прецедент – външният министър подава оставка, но тъй като премиерът не я предлага за гласуване, министърът остава за повече от три месеца на поста си като „министър в оставка“.

Има ли съдържателен спор

И двата аргумента, с които Слави Трифонов си „изтегля“ министрите и „слага край на коалицията“, се отнасят до събития, които не са се случили.

Първият беше наречен просто „Македония“. Правителството не е извършило нищо по отношение на ветото върху Скопие да започва преговори с ЕС. То е само подозирано от ИТН, че се готви да извърши нещо, с което ИТН не е съгласна.

Вторият аргумент беше определен като „в държавата няма пари“. Късно вечерта се оказа това изречение се оказа свързано със сюжет, който е на етап обсъждане – актуализацията на бюджета, разглеждан в сряда от Министерския съвет.

Конкретните обвинения и контраобвинения са описани тук по новините, достъпни в сряда късно вечерта.

„Това е ценностен разлом“

Факти няма, а последиците от напускане на коалицията са огромни. Това разминаване между аргумент и резултат кара политолога Евгени Дайнов Евгений Дайнов да смята, че в коалицията става дума за ценностен разлом – дали „България да бъде европейска страна или евразийско княжество“.

„Днес ИТН показаха, че се чувстват по-комфортно във феодална, азиатска и варварска среда“, каза той в „Денят с Веселин Дремджиев“ и напомни, че в Европа има война, Русия е активирала всичките си възможни резерви за въздействие в различни страни, а кризите, последвали пандемията и войната са множество.“Македония няма нищо общо. Нищо не се е случило, по повод Македония, което да идва от правителството“, каза Дайнов.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Номинация за нов посланик на САЩ. Военните заводи

Американският президент Джо Байдън номинира нов посланик на САЩ в България. Това е Кенет Мъртън, бивш посланик в Хаити и Хърватия.

Българските военни заводи работят на пълни обороти. Доставките вече се планират за след повече от година. Въпросът е дали политици участват в разпределянето на потоците от пари. Причина за въпроса е едно събитие от петък – тогава вицепремиерката Корнелия Нинова уволни ръководството на най-голямата държавна фирма за производство на снаряди и ракети.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

Фронтът

Украинската армия беше изтласкана в покрайнините на Северодонецк, където се водят най-големите сражения. Тази карта ще ви помогне да се ориентирате. По данни на ООН бежанците от Украйна вече са над 7 милиона души.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И една препоръка

Актьорът Матю Макконъхи призова Конгреса на САЩ за повече действия срещу насилието с оръжие. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG