Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ИТН иска да управлява без Кирил и Асен. Непризнат съд в Донецк осъди на смърт чужденци


Регионалният министър Гроздан Караджов (ИТН) е подал оставка от поста си.
Регионалният министър Гроздан Караджов (ИТН) е подал оставка от поста си.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • ИТН иска да управлява
  • ГЕРБ готви отмяна на хартиените бюлетини
  • Самопровъзгласен съд в Донецк осъди на смърт чужденци

Какво ще пише един ден в учебниците по история? Че партньор в правителството го е свалил заради каква точно нередност? Последните 24 часа не дават отговор на този въпрос. Обвиненията на „Има такъв народ“ (ИТН) са все така многобройни, но зад тях не стои нито един реално произведен факт, свързан с изпълнителната власт.

Обвинението „Македония“

Еврокомисарят по разширяването Оливер Верхеи беше в София. Заедно с премиера Петков той отрече, че България вдига ветото си за започване на преговори на Северна Македония за членство в ЕС. ИТН твърдеше, че именно такива стъпки на правителството са една от причините да се изтеглят от управлението.

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов показа бележка, върху която, според него, Кирил Петков е написал на ръка поредността на действията на София спрямо Скопие – първо вдигане на ветото, а след това – изискванията към Северна Македония. Не е ясно дали това е писано от Петков, нито дали това е личният му план или версия за развитие на събитията. Според Лена Бориславова, която е шеф на кабинета на премиера, това са „трикове на сценаристи“.

Обвинението „пари за пътища“

Това, в което взаимно се обвиняват регионалният министър Гроздан Караджов и правителството на Кирил Петков, са парите за пътища – дали Караджов е искал допълнителни 3,9 млрд., за да „запуши дупка“ в бюджета, или ги е искал за да ги даде на „крадливи фирми“. Всъщност става дума за наследството, оставено на ГЕРБ, пише Генка Шикерова. Именно ГЕРБ заложи проблеми с плащанията на огромни суми без резултат за обществото.

Парите за магистрала „Хемус“ например са отишли за строеж на луксозни имоти в страната, каза вътрешният министър Бойко Рашков.

ИТН иска да управлява

„Има такъв народ“ (ИТН) се стреми към собствено правителство, без участието на Кирил Петков и Асен Василев, стана ясно от думите на бившата председателка на Народното събрание Ива Митева от ИТН.

До вечерта в четвъртък в Министерския съвет е депозирана само една оставка – тази на министър Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ (ИТН). Партията има още трима министри, които Слави Трифонов „изтегли“ в сряда.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

ДПС, ГЕРБ, „Възраждане“

Трите опозиционни партии засега няма да внасят вот на недоверие към правителството, но очакват оставката му. Тома Биков от ГЕРБ предложи на кабинета сам да поиска вот на доверие в парламента.

Това се е случвало през 1992 г. в сходна ситуация – тогава първото некомунистическо правителство на Филип Димитров, разклатено от своя партньор ДПС, президента и синдикатите, поиска вот на доверие, не го получи, и това отвори пътя към кабинет на плуващо мнозинство и власт на „мутрите“.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Два сигурни факта

Бюджетната комисия на парламента не одобри предложението на кабинета за актуализация на бюджета.

ГЕРБ събра 50 000 подписа, с които да инициира връщането на гласуването с хартиени бюлетини.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Войната

Двама британци и един мароканец бяха осъдени на смърт от съд в самопровъзгласена република – т. нар. Донецка народна република (ДНР), която с руска помощ беше отцепена от Украйна през 2014 г. Тримата чужденци бяха „признати за виновни“ в това, че са се сражавали във войната на страната на Украйна. Украйна има чуждестранен легион, сформиран от чужденци доброволци с подкрепата на президента Зеленски. В това видео можете да видите историята на батальона.

Антон е на 21 години, когато решава да се запише като професионален войник в руската армия. Той се надява, че с парите ще може да си плати операция на лицето, защото има вроден дефект, който го притеснява. Но Русия напада Украйна и Антон е принуден да воюва. Той е убит до Харков.

И една препоръка

Сър Том Джоунс, който тази седмица навърши 82 години, малко по-рано издаде новия си албум Surrounded By Time. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG