Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев поиска запазване на ветото за Северна Македония и критикува партиите в парламента


Румен Радев призова за запазване на ветото, наложено на Северна Македония
Румен Радев призова за запазване на ветото, наложено на Северна Македония

Кабинетът трябва да разсея всички подозрения, че може да отстъпи от ветото за Северна Македония и трябва да следва рамката, заложена от Консултативния съвет за национална сигурност в началото на годината. Това каза пред журналисти в петък президентът Румен Радев.

„Знаете че идната седмица министър-председателят заминава в Брюксел и трябва да отстои националните интереси. Затова и Народното събрание, и българите трябва да знаят предварително и ясно точно каква позиция ще отстоява“, каза още Радев и предупреди, че „всяко хитруване и заобикаляне на националната позиция ще има тежки последствия“.

През следващата седмица лидерите на ЕС се събират на среща в Брюксел, а една от точките, които трябва да бъдат разгледани, е свързана именно с ветото, което София наложи върху присъединяването на Скопие към блока.

Евентуалното вдигане на ветото беше посочено от Слави Трифонов като причина „Има такъв народ“ да се оттегли от управляващата коалиция. Това се случи, въпреки че ветото продължава да е активно. Премиерът Кирил Петков гарантира, че промяна може да настъпи само след решение на парламента, а представители на ЕС и канцлерът на Германия Олаф Шолц изразиха недоволство от липсата на прогрес в преговорите между София и Скопие.

Външният министър Теодора Генчовска, която на няколко пъти беше посочвана за свидетел на това, че премиерът се опитва да заобиколи официалната позиция на София, е бивша съветничка в кабинета на президента.

Румен Радев коментира и събитията в Народното събрание, като видя „неговия разпад“. Той каза, че борбите между отделните политически сили дискредитират доверието на българите в политическата класа.

„Парламентът не е тържище – едните пазаруват депутати, другите се канят да договарят да връщат стария корупционен модел. И двете страни убиват доверието и надеждите на българите“, каза Радев без да посочи за кои партии точно става въпрос.

В последните дни опозиционните партии на няколко пъти обвиняваха „Продължаваме промяната“ в това, че „купува“ депутати от „Има такъв народ“, които да гласуват в полза на правителството. На свой ред партията на Трифонов беше обвинявана от оставащите в управлението три партии - ПП, БСП и "Демократична България" в това, че иска да върне корупционния модел на управление, налаган за повече от десетилетие от ГЕРБ и ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG