Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никакво намерение да ги чегъртат." Роди ли се коалиция между Трифонов, ДПС, ГЕРБ и "Възраждане"


Костадин Костадинов и Тошко Йорданов
Костадин Костадинов и Тошко Йорданов

ИТН се озова от същата страна на барикадата с тези, срещу които твърдеше че се бори, смятат експерти. Независимо дали е предварително съгласувано или не, резултатът е един - "ИТН пробива с глава управлението, а през пробива влизат ГЕРБ и ДПС".

„Има такъв народ“ (ИТН) напусна управляващата коалиция. И след това се обедини с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, за да свали председателя на парламента от „Продължаваме промяната“. Управляващите вече говорят за ново мнозинство на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН.

В парламента има преформатиране, при което ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ се озоваха от едната страна на барикадата. Дали действията им са предварително съгласувани, е трудно да се каже. Но резултатът е ясен – от действията на партията на Слави Трифонов печелят именно тези, срещу които той твърдеше, че се бори.

Това казаха пред Свободна Европа трима експерти – професорът по политология Антоний Тодоров, социологът Първан Симеонов и професорът по политически науки Евгений Дайнов.

Всичко това се случи, след като Слави Трифонов оттегли ИТН от управляващата коалиция и така лиши правителството от мнозинство в парламента.

„ИТН с глава пробива управлението“, каза Евгений Дайнов. „През този пробив влизат ГЕРБ и ДПС.“

„Поведението на тези партии е еднообразно. Те се оказаха от едната страна на барикадата“, каза Антоний Тодоров. „Дали зад това съвпадение на интересите стои някаква идея за постоянна коалиция, предстои да видим. Но имаме правото да подозираме всичко.“

„Ясно е, че има преформатиране“, каза Първан Симеонов. „Не смятам, че Слави Трифонов координирано е дръпнал килимчето. Няма такова нещо. Според мен Слави си е Слави и си го направи с много голяма доза емоция.“

Говорихме с тях ден след като Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ беше отстранен като председател на Народното събрание по инициатива на ИТН и с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ и дни преди вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. Същите партии вече дадоха заявки, че ще подкрепят отстраняването на кабинета.

„Ново мнозинство“

Лидерът на ИТН Слави Трифонов съобщи преди седмица, че изтегля партията си от управляващата коалиция. Оттогава няколко депутати от ИТН казаха, че напускат парламентарната група – първоначално петима, а в петък, ден след гласуването за отстраняване на Минчев – още един.

За отстраняването на Никола Минчев като председател на парламента гласуваха 125 депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“. Против бяха 113 народни представители от „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и петимата независими, напуснали групата на ИТН.

„В пленарната зала има ново мнозинство“, каза Никола Минчев от парламентарната трибуна преди гласуването. „Новооформящото се мнозинство не само не носи промяна, а ще съхрани предишния модел. […] Тези, които щяха да изчегъртват, изчегъртаха мен.“

Слави Трифонов каза, че „няма никаква коалиция“ между ИТН и ГЕРБ ДПС.

„Чудесно си плетат кошницата“

„Не знам дали е договорена нова коалиция, но поведението на тези партии е еднообразно. Те се оказаха от едната страна на барикадата, гласувайки за отстраняването на човек, който направи силно впечатление на всички с умението да ръководи добре заседанията на парламента“, коментира пред Свободна Европа Антоний Тодоров.

„Разбира се, ИТН решиха да си отмъщават. Разбира се, другите опозиционни партии защо да не се възползват, за да си го върнат на управляващите? Така че има съвпадение на интересите. Дали зад това съвпадение на интересите стои някаква идея за постоянна коалиция, предстои да видим. Но имаме правото да подозираме всичко“, добави той.

Евгений Дайнов смята, че новото мнозинство стана видимо при гласуването за отстраняването на Минчев.

„Видяхме как [тази нова коалиция] се появи при гласуването на [Любомир] Каримански за шеф на БНБ. Там се показа и се скри веднага“, добави той пред Свободна Европа. Тогава ГЕРБ и ДПС изразиха подкрепа за кандидата на ИТН, но при гласуването ГЕРБ се въздържаха.

Те се подредиха зад ИТН и чудесно си плетат кошницата. ИТН с глава пробива управлението. През този пробив влизат ГЕРБ и ДПС.
Евгений Дайнов

Според Дайнов макар да няма публично известни факти, които да доказват координация между действията на ИТН и на партиите извън управлението в 47-ото Народно събрание – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, те се облагодетелстват от действията на партията на Слави Трифонов.

„Те се подредиха зад ИТН и чудесно си плетат кошницата. ИТН с глава пробива управлението. През този пробив влизат ГЕРБ и ДПС. Засега няма нужда от някаква договорена координация, просто се ползва политическото малоумие на ИТН.“

„Демонстрация на сила“

Според Първан Симеонов „преформатирането“ е видимо, но в това няма нищо извънредно.

„Аз не смятам, че Слави Трифонов координирано е дръпнал килимчето. Няма такова нещо. Според мен Слави си е Слави и си го направи с много голяма доза емоция“, каза той пред Свободна Европа. „ГЕРБ известно време се чудиха как да направят така че това правителство да поживее още малко. Но надделяха и там вероятно гласове, че няма какво да се чудят – на втория ден ще започнат да ги питат кога ще внесат вот на недоверие. И те внесоха.“

Симеонов определи отстраняването на председателя на Народното събрание като „демонстрация“ на сила, която ще се обърне срещу мнозинството, което я направи.

Това беше демонстрация на сила от страна на ДПС – както само те си знаят, да покажат кой кара влака.
Първан Симеонов

„Пресолиха манджата. Това беше демонстрация на сила от страна на ДПС – както само те си знаят, да покажат кой кара влака“, каза той. „С тази демонстрация на сила подадоха топката на „Продължаваме промяната“.

„Заради ожесточението [срещу тях] през последните няколко дни, от „Продължаваме промяната“ получават една нелоша топка да върнат разговора там, където е удобно за тях – а именно Борисов – анти-Борисов, мафия – анти-мафия. А това е удобно за „Продължаваме промяната“, защото иначе разговорът щеше да е изток - запад, Русия - не-Русия. Там не им е удобно на тях. Налага се да балансират между БСП и „Демократична България“. Когато разговорът е за промяната, на „Промяната“ ѝ е лесно.“

„Напълно се обърнаха“

Представители на управляващите казаха, че гласуването за отстраняването на Минчев е „генерална репетиция“ за вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков, който предстои другата седмица. Той беше предложен от ГЕРБ, а ДПС и „Възраждане“ казаха, че ще гласуват за сваляне на правителството.

Ако ИТН гласуват за вота на недоверие и правителството падне, тогава ще блесне желанието им да бъдат в един отбор с ГЕРБ.
Антоний Тодоров

ИТН не са казали категорично как ще гласуват, но от изказванията на представители на партията се разбира, че те не искат правителството на Петков да продължи да управлява.

„Ако те гласуват „за“ вота на недоверие и правителството падне, тогава ще блесне желанието им да бъдат в един отбор с ГЕРБ“, каза Антоний Тодоров. „Биха могли, за да покажат дистанция, да гласуват въздържали се и тогава вотът на недоверие няма да мине. Ако обаче гласуват за, тогава вече нищо не може да ги спаси от подозренията, че се стремят към политическо сътрудничество с ГЕРБ – обратното на всичко това, което в продължение на две години чувахме от тях, поне официално.“

Антоний Тодоров и Евгений Дайнов смятат, че това е подмяна на волята на избирателите на ИТН.

„Да не забравяме, че ИТН пуснаха в оборот фразата „ще изчегъртаме ГЕРБ отвсякъде“. Това, което разбрахме е, че нямат никакво намерение да ги чегъртат от злоупотребата с публични средства за пътища и магистрали“, каза Дайнов. „ИТН напълно се обърнаха. Едва ли някой е гласувал за ИТН, за да продължат гербаджийските практики за присвояване на публични средства и за да се опитат да спрат заедно с ГЕРБ нормализацията на нещата в държавата.“

„Казано накратко – измяната е подмяна. Това е“, каза Тодоров. „Гласувалите за ИТН през 2021 г. за всички парламентарни избори виждаха в тази партия една радикална алтернатива на модела ГЕРБ. И когато изведнъж се оказа, че това може би не е точно така, тези избиратели имат всички основания да смятат, че са били излъгани, че има подмяна на техните очаквания с една измяна по отношение на коалицията.“

ИТН влезе за пръв път в парламента след изборите на 4 април 2021 г. След изборите на 11 юли беше първа политическа сила, но не успя да състави правителство. След 14 ноември влезе в коалиция с „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“, но шест месеца по-късно я напусна.

XS
SM
MD
LG