Връзки за достъпност

Извънредни новини
Кирил Петков след вота на недоверие

Вотът на недоверие: Кабинетът падна. Петков ще търси ново мнозинство

Кабинетът на Кирил Петков беше свален. Вотът на недоверие срещу него беше подкрепен със 123 гласа от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" срещу 116 гласа "против".

Най-важното:

- Правителството на Кирил Петков падна след вот на недоверие;

- Срещу правителството гласуваха 123 депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане";

- В подкрепа на кабинета гласуваха 116 депутати от ПП, БСП, ДБ и независими.

13:44 21.6.2022

ИТН не са повдигнали въпросите, по които критикуват правителството, докато бяха част от управляващата коалиция, каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„Не става ясно на никого защо вие и вашата партия си правите публично харакири пред целия български народ. Вие бяхте част от тази коалиция тези шест месеца. Вие можехте да повдигнете тези теми, за да можем да работим по тях“, каза Лорер от парламентарната трибуна.

В отговор на твърденията, че чуждестранните инвестиции в страната не се увеличават, Лорер обвини партията на Слави Трифонов, че е саботирала реформата на антикорупционната комисия.

„Борбата с корупцията и изграждането на правовата държава е това, което наистина ще възвърне доверието на инвеститорите. Съпротивата на ИТН срещу антикорупционното законодателство, е ваше за обяснение“, каза той.

Даниел Лорер
Даниел Лорер

13:31 21.6.2022

ИТН са планирали да свалят правителството, ако контролираните от тях министерства не получат исканите пари при актуализацията на бюджета. Това каза депутатът Иво Атанасов, който напусна ИТН. Председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов отрече твърденията на Атанасов.

„Това, което аз чух, когато отивахте на преговорите за бюджета – на масата присъстваха Ива Митева, [регионалният министър] Гроздан Караджов, Тошко Йорданов. Г-н Караджов диктуваше парите, които са необходими на МРРБ [Министерството на регионалното развитите и благоустройството] и г-н Йорданов Ви каза – „Любо [Любомир Каримански], отивате на преговорите. Ако парите не се дадат на нашите министри в енергетиката и в МРРБ, ние сваляме правителството“. Това така ли е? Кажете го пред всички. Това ли беше поводът, или тези неща, които ги говорите“, каза Атанасов от парламентарната трибуна.

В отговор председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов обвини Атанасов в лъжа.

„Не съм казал, че за това сваляме правителството. Казах, че ако няма разбирателство за бюджета, той ще мине трудно“, каза Йорданов.

13:14 21.6.2022

ИТН обвини доскорошните си партньори в нарушаване на коалиционното споразумение

Любомир Каримански от ИТН обвини доскорошните коалиционни партньори на партията си, че не са спазили коалиционното споразумение. Той каза, че обещаните работни и ведомствени групи по различни теми така и не са се събрали, не са направени и обещаните анализи, които трябва да предшестват важни решения.

Каримански спомена записаното в споразумението обещание за „премахване на 100 пречки за 100 дни“ и попита колко от тях са изпълнени на седмия месец от началото на управлението.

12:50 21.6.2022

Мотивите на ГЕРБ са „нескопосани“, каза Асен Василев

Мотивите за вота на недоверие са „нескопосани“, каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

„Дефицитът е точно както беше одобрен от НС. Износът расте с 20% и то не заради вашата опорка, че е заради износа на оръжия, а във всички сфери на икономиката. Дългът е намален. Ако дългът в момента е заробващ, значи вие сте заробили държавата. Но той не е заробващ. Кражбите са причината да нямаме пътища, болници“, каза Василев в отговор на мотивите на ГЕРБ за вота на недоверие.

Асен Василев
Асен Василев

12:36 21.6.2022

Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ призова депутатите да помислят дали е добре да предизвикат политическа нестабилност в България, докато в Европа се води война.

„Да помислим добре ли е да вкараме държавата си в политическа криза в момент, в който на по-малко от 1000 км се води война. Дали ще бъде полезно за държавата да я хвърлим в поредни предсрочни парламентарни избори със съмнителен потенциал да произведат ясно мнозинство?“, каза Минчев.

„Миналата седмица беше генералната репетиция, тази седмица е поправителния“, добави той като препратка към гласуването, при което той беше свален от поста председател на парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“.

12:19 21.6.2022

Премиерът поиска подкрепа от депутатите от ИТН

Премиерът Кирил Петков се обърна към депутатите от ИТН с призив да не допускат политическа криза в България.

„Вие сте тези, от които зависят 7 милиона българи в момента“, каза Петков. „Призовавам ви да се сетите за вашата клетва като народни представители. В нея не се споменават имената нито на Слави Трифонов, нито на Ахмед Доган, нито Бойко Борисов, нито г-жа Митрофанова. Има само ангажимент да се ръководите от интересите на народа.“

Шестима депутати вече напуснаха групата на ИТН и съобщиха, че ще подкрепят правителството. За да има мнозинство обаче, кабинетът има нужда от подкрепата на още петима народни представители.

12:06 21.6.2022

Вотът срещу правителството не е заради икономическата му политика, каза Кирил Петков

Вотът на недоверие срещу правителството не е заради икономическата му политика, а заради резултатите му в борбата с корупцията, съдебната реформа и енергийната независимост, каза премиерът Кирил Петков от парламентарната трибуна.

Министър-председателят изброи действията на кабинета, които според него са истинските мотиви за вота на недоверие: „отвоюването“ на граничния пункт „Капитан Андреево“, спирането на практиката за възлагане на инхаус поръчки, закриването на специализираното правосъдие, премахването на възможността за гражданство срещу инвестиции, внасянето на законопроект за реформиране на антикорупционната комисия, спирането на зависимостта от руския природен газ.

„Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец“, каза Петков.

Той нарече мотивите на ГЕРБ в областта на икономиката „грешни икономически внушения“.

„Какъв икономически срив, когато говорим за 4% растеж за първото тримесечие?“, попита премиерът. „Абсолютно е невярно твърдението, че в хазната няма пари.“

Кирил Петков
Кирил Петков

11:50 21.6.2022

Според ГЕРБ правителството е допуснало "икономически срив"

Кирил Ананиев представи мотивите на ГЕРБ за вота на недоверие. Според него правителството е допуснало неконтролируема инфлация и обедняване на населението, икономически срив, голям дефицит и външен дълг.

„Икономическата политика на правителството е заплаха за финансовата, а оттам и за националната сигурност“, каза Кирил Ананиев. По думите му фискалната политика е „с предизборен характер, далеч от нуждите на страната.“

Кирил Ананиев, който беше министър на здравеопазването и на финансите в правителствата на ГЕРБ, каза че кабинетът на Кирил Петков „заслужава вот на недоверие за цялостната му политика“. Партията му обаче е решила да внесе вота на недоверие заради финансовата и икономическата политика на кабинета, защото там вижда най-голям провал.

11:28 21.6.2022

ИТН обвини правителството в "безхаберие и некадърност"

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов прочете декларация от парламентарната трибуна, в която обвини правителството в „безхаберие и некадърност“.

Балабанов критикува политиката на кабинета в областта на борбата с корупцията, съдебната реформа и финансите и повтори обвинението към премиера Кирил Петков в „национално предателство“ във връзка с политиката му към Северна Македония. Тези обвинения многократно бяха отхвърлени като неоснователни.

Това е „илюзия за промяна, която носи единствено разочарование“, каза Балабанов.

Депутатът критикува и народните представители от ИТН, които напуснаха парламентарната група.

Депутатът от БСП Александър Симов отговори на Балабанов с думите: „Тук не е телевизионно студио.“

11:27 21.6.2022

Започнаха дебатите по вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков.

Изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов („Продължаваме промяната“) призова за умерен тон и взаимно уважение.

„Днешните дебати и последващото гласуване ще предопределят посоката, в която ще поеме страната ни“, каза той. „Призовавам всеки един от нас да дадем пример, да покажем, че духът на парламентаризма е жив. Моля ви днес да покажем, че в тази зала има достойни и почтени хора.“

10:43 21.6.2022

Вотът зависи от съвестта на шестима депутати, каза Асен Василев

Дали вотът на недоверието срещу правителството ще успее, зависи от съвестта на шестима депутати. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред журналисти по време на Софийския икономически форум.

Вотът на недоверие беше внесен от ГЕРБ, а като мотив от партията на Бойко Борисов посочиха „провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика“. Асен Василев изрази несъгласие с тази теза.

„Не, голям успех е, това ще го защитим в парламента днес“, каза той.

10:31 21.6.2022

Тошко Йорданов и Ива Митева ще гласуват против кабинета

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов ще гласува за вота на недоверие. Това каза той преди началото на дебатите във вторник.

„Свалихме доверието от това правителство и излязохме от коалицията, какъв по-голям жест искате да направим, за да знаете как ще гласуваме“, каза Йорданов. „Убеден съм със сигурност, че аз ще гласувам против кабинета. Надявам се останалите депутати да гласуват както сме се разбрали и както заедно сме го взели това решение. То не им е наложено.“

Заместник-председателката на парламента от ИТН Ива Митева също съобщи, че ще подкрепи вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков.

„Ще гласувам „за“ вота на недоверие“, каза Митева. „Надявам се след този вот всички да си научим урока“, каза тя и добави, че „категорично“ е против избори.

Пламен Николов от ИТН каза, че ще гласува „по съвест“. Андрей Чорбанов каза, че ще стане ясно как ще гласува в пленарната зала.

08:39 21.6.2022

ВМРО блокира изхода на жилището на Кирил Петков

Ангел Джамбазки и Александър Сиди, двама от съпредседателите на ВМРО, заедно с няколко привърженици на партията, блокираха изхода на сградата, в която живее премиерът Кирил Петков. Това предаде Българското национално радио рано във вторник.

Във включване във Фейсбук Ангел Джамбазки каза, че той и колегите му искат да разговарят с премиера и да чуят неговата позиция за т.нар. френско предложение по казуса "Северна Македония" за започване на преговорите с ЕС. Джамбазки допълни, че от ВМРО не приемат "каквото и да било отстъпление от каузата Македония" и от "българския интерес", без да уточнява какво има предвид.

В 12 часа партията организира протест пред Народното събрание под наслов "Не предавай Македония".

Евродепутатът Ангел Джамбазки на ул. "Шишман" в София, където е домът на премиера Кирил Петков.
Евродепутатът Ангел Джамбазки на ул. "Шишман" в София, където е домът на премиера Кирил Петков.

06:41 21.6.2022

Дебатите се провеждат на фона на демонстрации

Дебатите в парламента по вота на недоверие ще се проведат на фона на демонстрации в подкрепа на правителството и протести срещу него.

Във вторник и сряда са планирани прояви в подкрепа на управляващите пред Народното събрание с един и същ начален час - 18.30.

Проруската опозиционна партия “Възраждане” организира свой митинг пред парламента във вторник през деня. Събитието е с искане за сваляне на кабинета на Кирил Петков и провеждане на предсрочни избори.

06:39 21.6.2022

Депутатите обсъждат вота на недоверие

Народното събрание провежда извънредно заседание във вторник. Единствената точка в дневния ред са дебатите по вота на недоверие срещу правителството. Гласуването ще се проведе в сряда.

Вотът беше поискан от ГЕРБ. Това стана, след като Слави Трифонов изтегли партията си "Има такъв народ" (ИТН) от управляващата коалиция и така лиши правителството от мнозинство в парламента. Групата на ИТН обаче започна да се разпада. Досега шестима депутати са напуснали парламентарната група на партията.

Засега правителството разчита на 67 народни представители от "Продължаваме промяната" (ПП), 26 от БСП, 16 от "Демократична България" (ДБ) и шест от депутатите, които напуснаха ИТН.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG