Връзки за достъпност

Извънредни новини

Интелектуалци призоваха СЕМ да спре Емил Кошлуков по пътя му към нов мандат в БНТ


Емил Кошлуков. Снимката е архивна.
Емил Кошлуков. Снимката е архивна.

Журналисти и дейци на науката, културата и спорта призоваха Съвета за електронни медии (СЕМ) да не допуска Емил Кошлуков до следващия етап в конкурса за генерален директор на БНТ. Те направиха това в сигнал до СЕМ.

Новината идва по време на процедурата по избор на нов директор на обществената медия. Емил Кошлуков, който в момента е шеф на БНТ, кандидатства за втори мандат.

В четвъртък регулаторът би трябвало да прецени кои кандидати ще могат да участват в събеседването, насрочено за 27 и 28 юни.

Двайсет културни дейци твърдят, че Кошлуков не отговаря на изискването "да има обществен авторитет и професионално признание". Сред хората, подписали сигнала до СЕМ, са музикантът Иван Лечев, политологът проф. Евгений Дайнов, журналистката Искра Ангелова, тенисистката Мануела Малеева, оперната певица Александрина Пендачанска, философът Калин Янакиев, пулмологът проф. Коста Костов и други.

Те посочват конкретни примери, с които мотивират тезата си. Сред тях е партийната обвързаност на Емил Кошлуков в миналото, работата му в националистическата телевизия "Алфа" на партия "Атака", доказателства за неверни данни, посочени от него по време на първото му кандидатстване за поста генерален директор на БНТ.

Според авторите на сигнала Кошлуков е извършвал компрометиращи действия и е имал недопустими прояви, сред които намеса в предаването "Денят започва с култура", пускането на фалшива новина по време на протестите на "Изправи се.БГ Мутри - вън!", свалянето на успешни или традиционни предавания като "Сънчо" и "Нощни птици", уволняването на журналисти, размахването на среден пръст в ефир.

Засега в надпреварата за генерален директор на БНТ са допуснати 8 кандидати - Сашо Диков, доц. Светлана Божилова, Венелин Петков, Красимир Ангелов, Сашо Йовков, Ирина Величкова, Василена Матакева, Емил Кошлуков.

Гласуването е насрочено за 29 юни. Решението може да бъде взето с обикновено мнозинство, тоест от трима души измежду общо петимата членове на СЕМ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG