Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва обвини "външни сили" за изгонените от София дипломати и заплаши с "асиметричен отговор"


Говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова (архивна снимка).
Говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова (архивна снимка).

Изгонването от България на 70 представители на руската дипломатическа мисия, сред които дипломати и персонал, е направено “по заповед на външни сили”, а Москва си запазва правото за “реципрочен, възможно, асиметричен отговор”.

Това заявиха в сряда в свои официални изявления говорителката на руското външно министерство Мария Захарова и руската посланичка в София Елеонора Митрофанова.

Безпрецедентното решение за намаляване на руското дипломатическо представителство в София беше обявено от премиера в оставка Кирил Петков във вторник вечерта. То провокира разрив между досегашните коалиционни партньори от “Продължаваме промяната” (ПП) и БСП. Лидерът на левицата Корнелия Нинова дори постави ултиматум, че партията ѝ няма да преговаря за ново правителство с ПП, ако Петков продължава да бъде предложението за министър-председател.

По-късно в сряда премиерът беше изслушан на закрито заседание в парламента заедно с ръководителите на ДАНС, разузнаването и военното разузнаване. След него стана ясно, че решението за изгонването на руските дипломати е било взето на базата на три доклада на агенцията и един на външното министерство и Съвета по сигурността към Министерския съвет.

След заседанието Петков беше разкритикуван от председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и от лидера на проруската партия “Възраждане” Костадин Костадинов, който каза, че “това е просто един пълен фарс, отново за пореден път американски слугинаж”.

Междувременно Мария Захарова заяви в Москва, че “това беше направено по заповед на външни сили”. По думите ѝ тези сили “под фалшив претекст се стремят да скарат европейските държави с Русия, манипулират по циничен начин несамостоятелните правителства и политици, разрушават всичко, което е създавано от десетилетия на европейския континент”.

Говорителката на руското външно министерство определи това решение като “опит на загубилото доверието на парламента и намиращо се в оставка българско правителство да нанесе съкрушителен удар по отношенията с Русия и запазилите се механизми за двустранен диалог”. И добави, че Москва си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително и с нереципрочен характер.

“Никой няма да успее да разкъса вековните културни и духовни връзки, които свързват нашите народи. Рано или късно здравият разум ще надделее. Искам да подчертая още веднъж нашата увереност, че това е направено по поръчка отвън, направено е въпреки волята, желанието и стремежите на българския народ”, каза още Захарова.

Изявлението ѝ беше последвано от видеообръщение във Фейсбук от руската посланичка в София Елеонора Митрофанова. Според нея изгонването на 70 души от ръководената от нея дипломатическа мисия не отговаря на “буквата и духа на Виенската конвенция”, която урежда международните дипломатически отношения.

“Правителството на Руската федерация си запазва правото за реципрочен, възможно, асиметричен отговор на подобни крайно неприятелски действия. Много е жалко, че правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее”, добави Митрофанова с уточнението, че няма доказателства за “противозаконна дейност” на изгонените дипломати и служители на посолството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG