Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва обвини "външни сили" за изгонените от София дипломати и заплаши с "асиметричен отговор"


Говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова (архивна снимка).

Изгонването от България на 70 представители на руската дипломатическа мисия, сред които дипломати и персонал, е направено “по заповед на външни сили”, а Москва си запазва правото за “реципрочен, възможно, асиметричен отговор”.

Това заявиха в сряда в свои официални изявления говорителката на руското външно министерство Мария Захарова и руската посланичка в София Елеонора Митрофанова.

Безпрецедентното решение за намаляване на руското дипломатическо представителство в София беше обявено от премиера в оставка Кирил Петков във вторник вечерта. То провокира разрив между досегашните коалиционни партньори от “Продължаваме промяната” (ПП) и БСП. Лидерът на левицата Корнелия Нинова дори постави ултиматум, че партията ѝ няма да преговаря за ново правителство с ПП, ако Петков продължава да бъде предложението за министър-председател.

По-късно в сряда премиерът беше изслушан на закрито заседание в парламента заедно с ръководителите на ДАНС, разузнаването и военното разузнаване. След него стана ясно, че решението за изгонването на руските дипломати е било взето на базата на три доклада на агенцията и един на външното министерство и Съвета по сигурността към Министерския съвет.

След заседанието Петков беше разкритикуван от председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и от лидера на проруската партия “Възраждане” Костадин Костадинов, който каза, че “това е просто един пълен фарс, отново за пореден път американски слугинаж”.

Междувременно Мария Захарова заяви в Москва, че “това беше направено по заповед на външни сили”. По думите ѝ тези сили “под фалшив претекст се стремят да скарат европейските държави с Русия, манипулират по циничен начин несамостоятелните правителства и политици, разрушават всичко, което е създавано от десетилетия на европейския континент”.

Говорителката на руското външно министерство определи това решение като “опит на загубилото доверието на парламента и намиращо се в оставка българско правителство да нанесе съкрушителен удар по отношенията с Русия и запазилите се механизми за двустранен диалог”. И добави, че Москва си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително и с нереципрочен характер.

“Никой няма да успее да разкъса вековните културни и духовни връзки, които свързват нашите народи. Рано или късно здравият разум ще надделее. Искам да подчертая още веднъж нашата увереност, че това е направено по поръчка отвън, направено е въпреки волята, желанието и стремежите на българския народ”, каза още Захарова.

Изявлението ѝ беше последвано от видеообръщение във Фейсбук от руската посланичка в София Елеонора Митрофанова. Според нея изгонването на 70 души от ръководената от нея дипломатическа мисия не отговаря на “буквата и духа на Виенската конвенция”, която урежда международните дипломатически отношения.

“Правителството на Руската федерация си запазва правото за реципрочен, възможно, асиметричен отговор на подобни крайно неприятелски действия. Много е жалко, че правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее”, добави Митрофанова с уточнението, че няма доказателства за “противозаконна дейност” на изгонените дипломати и служители на посолството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG