Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС и БСП отново не успяха да доведат до гласуване връщането на хартиените бюлетини


Крум Зарков е един от двамата депутати от БСП, които се противопоставят на връщането на хартиените бюлетини
Крум Зарков е един от двамата депутати от БСП, които се противопоставят на връщането на хартиените бюлетини

Парламентът и тази седмица няма да гласува връщането на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване. Законопроектът беше вкаран в дневния ред на Народното събрание за сряда от ГЕРБ. Работното време на депутатите обаче свърши и мнозинството от тях гласуваха против продължаването му.

Има два законопроекта за премахване на изцяло машинното гласуване и връщане на хартиените бюлетини - на БСП и на ГЕРБ. В дневния ред по предложение на ГЕРБ влезе проектът на БСП. Това стана възможно, защото правилникът на Народното събрание предвижда в първата сряда от месеца в програмата без гласуване се включват точки по предложение на парламентарните групи.

Пленарните заседания продължават до 14 часа. ГЕРБ и БСП предложиха удължаване на работното време до гласуване на законопроекта за изменение на Изборния кодекс, но предложенията бяха отхвърлени.

Против и въздържали се бяха депутатите от “Продължаваме промяната”, “Има такъв народ”, “Демократична България”, “Възраждане”, петима независими и двама от БСП. Предложението беше подкрепено от депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП, но гласовете им не бяха достатъчни.

Така законопроектът няма да се обсъжда и гласува и тази седмица.

Това е вторият опит за вкарване на законопроекта за хартиените бюлетини в програмата на Народното събрание. Предишният опит беше миналата седмица, когато предложението беше отхвърлено с един глас. Тогава депутатът от БСП Крум Зарков гласува против партията си, която предложи включването на законопроекта в дневния ред. Тогава ГЕРБ, ДПС и повечето депутати от БСП гласуваха за предложението.

Изцяло машинното гласуване във всички секции с над 300 избиратели беше въведено в края на април 2021 г. Това стана след парламентарните избори, на които дотогава управлявалата партия ГЕРБ загуби мнозинството си, а тогавашните ѝ коалиционни партньори “Обединени патриоти” не влязоха в парламента. Въвеждането на машинното гласуване беше предложено от “Има такъв народ” и беше подкрепено от БСП, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри, вън!“.

Българите гласуваха по тези правила два пъти досега – на парламентарните избори през юли и на парламентарните и президентските избори през ноември миналата година.

През последните месеци обаче се появиха няколко предложения за връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване.

БСП внесе законопроект за връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване през април. Оттогава проектът не е бил подложен на обсъждане в парламента.

В началото на юни инициативен комитет представи подписка в подкрепа на връщането на хартиените бюлетини. Сред участниците са издателят на „Труд“ Петьо Блъсков, издателят на ПИК Недялко Недялков, бившият водещ и евродепутат Николай Бареков, професорката по политическа психология Антоанета Христова, ММА-боецът Станислав Недков-Стъки. Част от тях публично са изразявали подкрепа за доскорошните управляващи от ГЕРБ.

В края на юни те внесоха подписката си в Народното събрание.

ГЕРБ внесе законопроект за връщане на хартиените бюлетини през юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG