Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първа във всяко измерение. Украинската математичка Марина Вязовска


Вязовска с медала си след церемонията в Хелзинки на 5 юли 2022 г.
Вязовска с медала си след церемонията в Хелзинки на 5 юли 2022 г.

Тя е родена в Украйна, но днес е професор в най-престижния университет за математика в Европа - Швейцарското федерално политехническо училище в Лозана. Само на 37 години е, а вече е носител на най-престижната награда в областта си – медала „Фийлдс“, който се връчва от Международния математички съюз. Тя е едва втората жена, получила призванието в 60 годишната му история.

Тя е Марина Вязовска, която намери отговора на 400-годишна математическа загадка – как трябва да подредите сферите в кутия, за да сте сигурни, че са възможно най-много? Каква е най-голямата част от пространството, което може да се запълни със сфери?

Както често става в науката, Вязовска надгражда над труда на няколко учени преди нея, но успява да подреди сферите в 8 и след това в 24 измерения. Доказателството й се описва като "смайващо", "елегантно" и "изобретателно" от другите математици, пише изданието Наука OFFNews.

Марина Вязовска е родена в Киев на 2 декември 1984 г. Баща ѝ е химик, а майка ѝ инженер. Математика ѝ се отдава от малка, заради което завършва Лицея за природни науки в украинската столица. След това заминава за Германия, където достига до защита на докторската си степен в Университета в Бон през 2013 г. Продължава като постдокторант в Берлин и Принстън, докато през 2018 г. не поема поста на професор във Федералното политехническо училище в Швейцария. Институтът се смята за европейския еквивалент на Масачузетския технологичен университет (MIT).

Марина Вязовска
Марина Вязовска

Вязовска решава проблема със сферите в 8 измерения още през 2016 г. До този момент учените са били разплитали загадката само в 3 измерения, а доказателствата им са били много сложни. Решението в триизмерния случай, например, е представено в 300 страници текст и 50 000 реда програмен код.

В сравнение с тях решението на Вязовкса за осемизмерния случай е „поразително просто“ и е представено само в 23 страници.

След 2016 г. откритието бързо привлича други учени и заедно те продължават да го разработват в 24 измерения.

„Всички ме питат какво е специалното за измерения 8 и 24 – не знам, това е мистерия“, казва Вязовска през 2018 г.

„В тези измерения имаме тези две изключително страхотни конфигурации, които нямаме в други измерения. Те са толкова добри, че методите, които се провалят във всички други измерения, в тези измерения дават точна оценка. Ако ме питате защо, не знам."

Марина Вязовска е едва втората жена, която получава престижната награда от създаването й през 2022 г. На тази снимка тя седи до останалите учени, отличени през 2022 г.
Марина Вязовска е едва втората жена, която получава престижната награда от създаването й през 2022 г. На тази снимка тя седи до останалите учени, отличени през 2022 г.

Войната в Украйна я разтърсва, въпреки че заедно със съпруга и двете си деца не живее в родната си страна. Двете ѝ сестри с децата си намират подслон при нея в Лозана, скоро след като първите бомби падат в украинската столица. Родителите ѝ обаче не желаят да напуснат дома си.

„Когато войната започна, аз не можех да мисля за нищо друго, освен за математика“, казва тя във видео обръщение на церемонията по връчване на наградата „Фийлдс“.

Днес украинците плащат най-високата цена заради това, в което вярват и за да запазят свободата си, допълва Вязовска.

Посвещава наградата си на Юлия Здановска - млада математичка, която учи при същите учители, които е имала и Вязовска в Киев, но е убита от руски снаряд в Харков през март.

„Когато някой като нея умре, то е сякаш бъдещето ни умира“, казва Вязовска.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG