Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конституционният съд опроверга Гешев. Депутатите могат да го викат на три месеца 


Главният прокурор Иван Гешев.
Главният прокурор Иван Гешев.

Народното събрание може да вика на изслушване главния прокурор на всеки три месеца, става ясно от решение на Конституционния съд (КС).

С него беше отхвърлено искането на Иван Гешев отпреди година да бъде обявена за противоконституционна разпоредбата от парламентарния правилник, която позволява на депутатите да го канят на изслушване “най-малко веднъж на всеки три месеца”.

Сега конституционните съдии единодушно опровергават главния прокурор, но мотивите им все още не са публикувани, съобщава правният портал “Лекс”.

Гешев твърдеше, че с правилника си Народното събрание недопустимо е разширило конституционно предвидения контрол на законодателната над съдебната власт и така е нарушило принципа за разделението на властите.

Той внесе в КС искането си, след като беше поканен за изслушване в парламентарната правна комисия през август 2021 г. Тогава главният прокурор се появи пред депутатите, въпреки че пресцентърът му преди това беше информирал, че е в отпуск.

По време на заседанието Гешев нееднократно повтори, че депутатите нямат право да изискват от него информация по конкретни дела. Затова той декларира, че ще сезира КС по темата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG