Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да си тръгнем и да оставим вакуум". Байдън приключи обиколката си в Близкия изток 


Снимка, публикувана от саудитския кралски дворец на 15 юли 2022 г., показва саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман да се поздравява с юмруци с президента на САЩ Джо Байдън в двореца Ал-Салам в Джеда.
Снимка, публикувана от саудитския кралски дворец на 15 юли 2022 г., показва саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман да се поздравява с юмруци с президента на САЩ Джо Байдън в двореца Ал-Салам в Джеда.

Президентът на САЩ Джо Байдън приключи посещението си в Близкия изток, обещавайки да остане ангажиран с решаването на проблемите в региона и да помогне на страните там да се противопоставят на стремежите за влияние на Иран, Русия и Китай.

Иран беше сред основните мишени на критиките на Байдън преди да напусне Саудитска Арабия в събота с полет обратно за Вашингтон.

“Позволете ми да кажа ясно, че Съединените щати ще останат активно ангажиран партньор в Близкия изток“, каза Байдън на срещата на Съвета за сътрудничество в Персийския залив в Джеда.

“Няма да си тръгнем и да оставим вакуум, който да бъде запълнен от Китай, Русия или Иран“, добави американският държавен глава.

Байдън каза, че Съединените щати искат да помогнат за засилване на защитата на международното корабоплаване в Близкия изток, което беше коментирано като директна препратка към Иран.

“Съединените щати няма да позволят на чужди или регионални сили да застрашат свободата на корабоплаването през Близкия изток“, каза той.

И повтори, че Вашингтон няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, подобно на изявленията, които направи в Израел в началото на първото си пътуване в Близкия изток, откакто встъпи в длъжност.

Сунитско мюсюлманско мнозинство в Саудитска Арабия е яростен съперник на водения от шиити Иран, като и двете страни се борят за влияние в региона.

Сред водещите точки от дневния ред на Байдън по време на посещението му в Саудитска Арабия беше да потърси ангажимент от страна на Рияд и членовете на ОПЕК и ОПЕК+ за увеличаване на добива в момент, когато инвазията на Русия в Украйна наруши доставките, повиши цените и доведе до глобални опасения на нова енергийна криза.

Саудитска Арабия заяви, че е готова да увеличи дневния си капацитет за производство на петрол с милион барела, въпреки че лидерите на страната казаха, че това не означава непременно повече реално производство на петрол.

Обещанието за увеличаване на капацитета дойде на 16 юли от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман след срещите му с Байдън.

Принцът каза, че Саудитска Арабия ще повиши производствения си капацитет до 13 милиона барела на ден до 2027 г. от 12 милиона сега и “след това кралството няма да има повече възможности да увеличава производството“.

Байдън избягваше да демонстрира приятелски отношения с престолонаследника, който беше замесен от американското разузнаване в бруталното убийство през 2018 г. на журналиста от “Вашингтон поуст” Джамал Хашоги. Снимка на президента с принц Салман, на която двамата се поздравяват със свити юмруци, обаче беше разпространена по целия свят и провокира множество критики срещу Байдън.

Саудитските власти отричат обвиненията, че престолонаследникът е замесен в или е поръчал убийството на Хашоги.

В събота Байдън обяви, че е казал на принца, че “един американски президент да си мълчи по въпрос, свързан с човешките права“. По думите на президента престолонаследникът “по същество каза, че не е лично отговорен за това“.

“Аз показах, че мисля, че е“, добави Бакдън, който по време на предизборната си кампания беше заявил, че Саудитска Арабия би трябва да бъде превърнато в “парий“ на международната сцена заради убийството на Хашоги. При посещението си сега той заяви, че не съжалява за този коментар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG