Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разследванията на "Барселонагейт" и "Инса ойл" се прехвърлят на Софийска градска прокуратура


Прокурор Валентина Маджарова, бивш ръководител на Спецпрокуратурата.
Прокурор Валентина Маджарова, бивш ръководител на Спецпрокуратурата.

Считано от 28 юли регистратурата на Специализираната прокуратура се закрива, а жалбите, сигналите и молбите по преписки и досъдебни производства ще могат да се подават в Софийската градска прокуратура (СГС) в Съдебната палата. Това съобщиха от прокуратурата в четвъртък. Сред разследванията и преписките, по които вече се работи и се прехвърлят на СГС, са "Барселонагейт" и "Инса ойл".

Промяната се налага след влизането в сила на промените в Закона за съдебната власт, с които беше закрито специализираното правосъдие в България.

Специализираната прокуратура прехвърля на СГС разследвания и преписки, които касаят евентуална съпричастност на висши длъжностни лица, министри, каза в интервю за БТА прокурор Валентина Маджарова, бивш ръководител на Спецпрокуратурата.

Тя уточни, че в седемдневен срок от днес всички разследвания и преписки на специализирания орган трябва да постъпят в компетентните прокуратури. Тази дейност е започнала по-рано, като над 800 дела трябва да бъдат преместени и разпределени на прокурори.

По повод проверките на Спецпрокуратурата срещу Делян Пеевски и Илко Желязков, във връзка с включването им в списъка „Магнитски“ на САЩ, прокурор Маджарова каза, че те са прекратени съответно през март и април 2022 г.

Сред разследванията, които се прехвърлят в СГС, са досъдебното производство по сигнал на „Инса ойл“, свързан с вицепремиера в оставка Асен Василев, „Барселонагейт“ - разследването на схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Бойко Борисов, както и това за изграждането на Националната детска болница в София.

Прехвърля се и разследване по сигнала на ГЕРБ за евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности по повод арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арандунова.

Прехвърлянето не се отнася за всички видове престъпления, а само за онези, които ще бъдат от компетентността на градска прокуратура. Сред тях са престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет, от членове на Министерския съвет, както и делата за престъпления против републиката.

След закриването на Спецпрокуратурата жалбите, сигналите и молбите ще могат да се подават в Информационен център в Съдебната палата в София, бул. „Витоша“ № 2, вход централен, партер, каб. № 79 и Регистратура на СГП на ет. 2, се посочва в съобщението.

Специализираните институции бяха създадени преди 12 години с помощта на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, припомня Медиапул. Най-голямото дело, преглеждано от спецсъда, е това за фалита на КТП. Водещ прокурор по него беше настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Обществено недоволство срещу спецправосъдието предизвика разследването "Осемте джуджета" на "Антикорупционния фонд" (АКФ), което описва престъпна схема за изземване на бизнеси с участието на бивши и настоящи представители на държавното обвинение.

Закриването на спецправосъдието беше атакувано пред КС от Гешев, с аргумента, че то "ще затрудни съществено нормалното функциониране на съдебната власт и ще влезе в колизия с принципите на Основния закон за правовата държава и разделението на властите".

На 14 юли Конституционният съд (КС) реши единодушно, че закриването не противоречи на конституцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG