Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия позволява на ООН и Червения кръст да разследват смъртта на военнопленниците в Еленовка


Сателитната снимка на затвора в Оленовка е на Maxar Technologies и е направена на 30 юли 2022 г. На нея се вижа как един от покривите на една от сградите е повреден.
Сателитната снимка на затвора в Оленовка е на Maxar Technologies и е направена на 30 юли 2022 г. На нея се вижа как един от покривите на една от сградите е повреден.

Министерството на отбраната на Русия покани ООН и Международния червен кръст да разследват случилото се в затвора в затворническия лагер в Оленовка, където по-рано тази седмица умряха над 50 украински военнопленнци.

Градът е в Източна Украйна и се намира под руска окупация в момента. Той е близо до фронтовата линия, а местните военни бараки се ползват от руските си да държат пленени украински войници.

В петък Киев и Москва се обвиниха взаимно за атака срещу затвора.

Украйна казва, че руските сили са атакували лагера, който се използва основно за задържането и разпита на украински военни, за да прикрият предполагаеми изтезания и екзекуции срещу тях. Те казват, че тук са били държани членове на батальона Азов, които отбраняваха Мариупол и бяха пленени през май.

Руското министерство на отбраната казва, че затворът е бил ударен от Украйна с ракети HIMARS, произведени в САЩ, и обвини Украйна в "умишлено извършена" провокация.

В събота Украйна призова Русия да даде достъп на ООН и Червения кръст до мястото на атаката, които да проведат независимо разследване.

В отговор министерството на отбраната на Русия публикува изявление в неделя, в което съобщи, че е съгласно международните организации да разследват на място.

Малко по-рано говорителят на ООН Фархан Хак каза, че ще изпрати следователи в затвора в Оленовка, ако Русия и Украйна се съгласят.

В събота руското министерство на отбраната публикува списък с имена на 48 украински бойци на възраст 20 до 62, които са били убити при нападението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG