Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай готви нападение според тайванския външен министър


Морска мина край Тайван, 31 август
Морска мина край Тайван, 31 август

Китай използва военните си учения в близост до Тайван, за да се подготви за нападение на острова. Това каза във вторник тайванският външен министър Джоузеф Ву, цитиран от Франс прес.

Китайската армия започна най-големите военни учения в историята си миналата седмица в отговор на посещение на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Властите на Китай смятат Тайван за китайска територия и не приемат официални контакти между свои дипломатически партньори и правителството в Тайпе.

Според тайванския министър Пекин цели промяна на статуквото в Азиатско-тихоокеанския регион. "Китай използва ученията и военната си пътна карта, за да се подготви за инвазията на Тайван", каза Джоузеф Ву на пресконференция в Тайпе.

"Истинската цел на Китай е да промени статуквото в Тайванския проток и в целия регион", добави той.

Ден по-рано стана ясно, че Тайвансъщо ще проведе военни учения. Тайванската армия ще извърши артилерийски учения в южната част на провинция Пинтун във вторник и в четвъртък в отговор на китайските маневри.

Реакцията на Китай доведе до влошаване на дипломатическите отношения и опасения от конфликт между Китай и САЩ. Тайпе е стратегически партньор на Вашингтон, който подкрепя демократичното статукво в страната и е заявявал, че е готов да защити острова с военни сили в случай на нападение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG