Връзки за достъпност

Извънредни новини

"С мръсна ГАZ". Трети протест #ГАZwithme се проведе пред президентството


Кадър от протеста на 17 август.
Кадър от протеста на 17 август.

В сряда се проведе трети пореден седмичен протест под надслов #ГАZwithme пред президентството.

Серията от протести под надслов #ГАZwithme призовават работата по интерконектора да бъде завършена веднага, както и да не бъдат подновявани преговорите с "Газпром" за нов дългосрочен договор за доставка на природен газ.

На третия протест граждани носихаха плакати с надписи "Последно раздаване за Радев", "Рубладжии, вие загубихте в живота, ще загубите и в борбата за пари", "Слуги на Путин, изчезвайте с мръсна газ".

Бившият екоминистър Борислав Сандов каза, цитиран от БНР в сряда, че в момента най-голямата опасност за страната е някой да реши да промени курса ѝ от евроатлантическа ориентация към периферията на политики, дирижирани от руската държава и лично от президента Владимир Путин.

"Кремъл, както видяхме, не се съобразява с търговски договори и е наивно да смятаме, че едно подновяване на договора с "Газпром", би гарантирало в някаква степен енергийната сигурност на България“, добави Сандов.

Според него това е добър момент за зелена трансформация в страната, чрез която да се постигне енергийна независимост. Той подчерта, че България не е голям потребител на газ.

Сандов призова служебното правителство да подпише договорите за 7-те танкера с американски втечнен газ в обявения срок до 19 август, за да има спокойствие за бизнесът и за хората.

Първата демонстрация за газова независимост се състоя в началото на месеца заради изявления от представители на служебната власт и информацията, че има проблеми около вписването на промени в управлението на проектната компания на газовата връзка с Гърция. Това потенциално би забавило финализирането ѝ в момент, когато официално България търси алтернативи на "Газпром".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG