Връзки за достъпност

Извънредни новини

Интерконекторът с Гърция вече е свързан с българската мрежа


Интерконекторът с Гърция е ключов за осигуряването на газови достовки в България

Интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа, съобщиха от проектната компания Ай Си Джи Би (ICGB).

"Газопроводът IGB вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен", пише в съобщение на компанията.

Газовата връзка още не е пусната в експлоатация. Служебното правителство обяви завършването на всички дейности по нея като свой приоритет, но допусна, че може да има забавяне.

Интерконекторът Гърция-България е ключов за диверсифицирането на доставките на природен газ в България. Когато влезе в търговска експлоатация, той ще позволи в България да се доставят пълните количества по договора за природен газ с Азербайджан и ще даде възможност да се доставя газ от терминалите за втечнен газ в Гърция. Капацитетът на интерконектора е 3 млрд. куб. м. годишно - приблизително колкото е годишното потребление на природен газ в България.

Строителството на газопровода беше завършено в началото на юли, а няколко дни по-късно националните енергийни регулатори на България и Гърция КЕВР и RAE, съгласувано с Европейската комисия, издадоха съвместно решение за сертифициране на проектната компания като независим преносен оператор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG