Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американската компания отказа да удължи офертата за доставка на 7-те танкера втечнен газ за България


Служебното правителство засега не е намерило начин за доставка на договорените кораби с втечнен газ

Американската компания "Шениер" е отказала да удължи офертата си доставка на седем танкера с втечнен газ за България. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов. Срокът за офертата изтича в петък. „Разговарях със заместник-министъра на енергетиката на Турция, който пое ангажимент да провери преди изтичането на този срок дали при тях има свободни терминали”, каза Христов.

Христов е провел разговора с турския заместник-министър в сряда. Служебното правителство знае за този краен срок от момента на встъпване в длъжност в началото на август, когато беше сформиран и кризисен щаб за газа, който да работи денонощно.

В началото на август бившият министър на енергетиката Александър Николов каза, че офертата за доставка на седем танкера с втечнен природен газ от САЩ е "ангажираща" и служебното правителство трябва да я потвърди до 19 август. Това означава, че България решава дали да я приеме или не, но продавачът има ангажимент да извърши доставката.

"За първия кораб има осигурен терминал. За доставките за ноември и декември имаха повече от две седмици, за да се справят. Личното ми мнение е ясно защо не са го направили", каза Николов за Свободна Европа.

Офертата за доставка на втечнен газ е един от вариантите за осигуряване на газ за зимата. Една трета от газа за България е гарантирана и е на ниска цена. За целта служебното правителство трябва да пусне в експлоатация газопровода, по който този газ да дойде, а това засега се бави.

Допълващите количества газ могат да се осигурят през търгове. "Булгаргаз" вече обяви такива. Председателят на борда на директорите на дружеството Иван Топчийски каза, че "Булгаргаз" ще разгледа в четвъртък оферти за купуване на втечнен газ за общо 550 млн. кубични метра.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG