Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Неуместно е." ЕС планира да спре облекчения визов режим за руснаци, съобщи Файненшъл таймс


Руска туристка на границата с Финландия. Снимката е архивна
Руска туристка на границата с Финландия. Снимката е архивна

Европейският съюз (ЕС) възнамерява да преустанови действието на споразумението с Русия за облекчен визов режим, съобщи в неделя Файненшъл таймс, като се позова на източници, запознати с преговорите. Според изданието решението ще бъде взето от министрите на външните работи на страните от ЕС на неформалната им среща в Прага във вторник и сряда.

Украйна призова ЕС да спре да издава визи на руснаци. Финландия и Латвия вече затегнаха режима за издаване на документи на руски граждани. Причина за ограниченията е непредизвиканата руска военна инвазия в Украйна.

Планът за замразяване на споразумението от 2007 г. ще направи сдобиването с документи за пътуване в Шенгенското пространство за свободно движение по-трудно и по-скъпо за руските граждани, отбеляза Файненшъл таймс.

“Неуместно е руски туристи да се разхождат нашите градове. [ЕС] трябва да изпрати сигнал на населението на Русия, че “специалната военна операция” [както Русия наича войната] в Украйна е неприемлива”, е цитиран да казва един от източниците на изданието.

По-рано държавите от ЕС, граничещи с Русия, заплашиха да затворят едностранно границите си за руски туристи, ако не бъде взето такова решение на европейско равнище. Редица източноевропейски страни от съюза, като Чехия и Полша, спряха да издават туристически визи на руснаци след началото на войната на 24 февруари.

Миналата седмица Европейската комисия съобщи, че се водят разговори, за да бъде установено дали може да бъде договорен “координиран подход” по въпроса за туристическите визи за руснаци. Това стана, след като на 9 август украинският президент Володимир Зеленски призова западните страни да забранят достъпа на руски граждани до своя територия.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че е важно близките до руския президент Владимир Путин да бъдат санкционирани и добави, че “европейците трябва да разберат, че има много хора, които бягат от Русия, защото не са съгласни с руския режим.”

Преди дни българският зам.-министър на външните работи Костадин Коджабашев каза, че България не подкрепя пълното спиране на издаването на визи на руски граждани. Цитираното от Файненшъл таймс предложение обаче не предвижда пълна забрана за издаването на визи, а лишаване на руските граждани от предимство при разглеждане на молбите им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG