Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия изцяло спря доставките на природен газ по "Северен поток" за три дни


Работник на фона на съоръжение на "Северен поток 1"
Работник на фона на съоръжение на "Северен поток 1"

Русия спря изцяло доставките на природен газ по газопровода “Северен поток 1” в сряда, съобщи Ройтерс. Спирането ще продължи три дни и според руската държавна компания “Газпром” причната за него е, че се налага поддръжка на газов компресор. Европа обвини Москва, че се опитва да изнудва европейските държави чрез доставките на природен газ.

“Северен поток 1” минава под Балтийско море и доставя руски природен газ в Германия. През юни Москва намали доставките до 40% от капацитета на тръбата, а през юли допълнително ги ограничи до 20% от капацитета. В средата на август “Газпром” обяви, че ще спре изцяло доставките по газопровода за три дни - от 31 август до 3 септември по технически причини.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза във вторник, че нищо не пречи на доставките по “Северен поток 2” освен санкциите, наложени на Русия от западните държави. Те са отговор на непредизвиканата руска военна агресия срещу Украйна.

В отговор на въпрос дали има гаранции, че “Газпром” ще възстанови доставките след профилактиката, Песков отговори, че “има гаранции, че освен технологичните проблеми, предизвикани от санкциите, нищо не пречи на доставките”.

Европейският съюз отхвърли твърдението, че причината за прекъсването на доставките е профилактика на турбина.

Директорът на германската Федерална мрежова агенция Клаус Мюлер определи решението за спиране на доставките “технически неразбираемо” и каза, че съобщенията за технически проблеми вероятно са само претекст от страна на Москва да използва енергийните доставки като заплаха.

“Опитът показва, че Москва взема политическо решение след всяка така наречена поддръжка”, каза той и добави, че “ще разберем едва в началото на септември дали Русия ще направи това отново”.

Спирането на доставките на газопровода идва на фона на решението на “Газпром” да прекрати напълно доставките за френската компания Анжи (Engie) от 1 септември заради спор за плащанията по договора. Според руската компания те не са извършени.

“Много очевидно Русия използва природният газ като оръжие във войната и ние трябва да се подготвим за най-лошия сценарий на пълно прекъсване на доставките“, каза министърът на енергийния преход на Франция Агнес Пание-Рунашер.

Русия поиска от клиентите си от европейските държави да плащат за природен газ в сметки в рубли, вместо във валутите, предвидени в договорите им - долари и евро.

България беше една от страните, които отказаха да плащат по новата схема, защото тя не отговаря на договора и Русия спря едностранно доставките през април. Сега служебното правителство обяви, че ще преговаря с “Газпром” за възстановяване на доставките.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG