Връзки за достъпност

Извънредни новини

България вече не поддържа списък със санкционираните по закона "Магнитски"


Майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, окончателно е спечелила във ВАС дело срещу създаването на български черен списък по американския закон "Магнитски".

Българските власти вече не поддържат черен списък с всички лица и компании, санкционирани за корупция по глобалния американски закон “Магнитски”. Това съобщава в. “Сега”, позовавайки се на информация, предоставена на изданието от финансовото министерство.

През юли 2021 г. САЩ наложиха санкции на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, хазартния бос Васил Божков и бившия зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Забрани за влизане в САЩ тогава бяха наложени и на бившите високопоставени държавни служители Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Впоследствие Министерството на финансите (МФ) и Националната агенция по приходите (НАП) обявиха, че ще поддържат черен списък с общо 64 фирми, свързани със санкционираните, за да се избегнат потенциални бъдещи санкции по “Магнитски” срещу държавни институции.

Този списък обаче беше атакуван пред съда от майката на Пеевски Ирена Кръстева и от дружеството “Интернюз 98” със съдружници жената на Божков Елена Динева и фирма “Нове интернал”, чийто едноличен собственик на капитала е Божков. Двете дела са завършили окончателно в началото на юни в полза на жалбоподателите.

Веднага след обявяването на американските санкции, българската прокуратура започна проверки. На 21 юли главният прокурор Иван Гешев беше попитан по време на свое изслушване в парламента дали има образувано дело срещу Пеевски по този повод. Той отговори, че няма “личен интерес” по темата и не е запознат.

Шест дни по-късно шефката на вече закритата спецпрокуратура Валентина Маджарова съобщи, че проверката срещу Пеевски и Желязков е прекратена. Това съвпадна с рождения ден на кадъра на ДПС. Седмица по-късно адвокатите му внесоха иск срещу наложените на Пеевски санкции по закона “Магнитски” в американския съд.

Какво приема ВАС

Два различни петчленни състава на ВАС обявяват за нищожни три точки от решението на Министерския съвет, с което беше създаден въпросни български черен списък. Тези точки се отнасят до създаването на постоянна работна група между МВР, ДАНС, финансовото министерство и НАП, до задължителното публикуване на списъка в сайтовете на МФ и НАП, както и до изискването всички институции да прекратят отношения с лицата и фирмите от списъка.

От финансовото министерство обясняват пред “Сега”, че съдебните решение изискват въпросноя списък да бъде свален, а постоянната работна група, ангажирана с неговото поддържане, да бъде заличена.

Най-общо върховните магистрати приемат, че глобалният американски закон “Магнитски” може да бъде основание за действия на българските власти, ако страната приеме съответен национален закон, какъвто сега липсва. ВАС казва още, че Министерският съвет не е бил компетентен да вземе решение за създаването на такъв черен списък.

“Касае се за акт на трета държава, чието право не е приложимо на територията на България, нито въз основа на международен договор или друг правен акт предвид, че наложените санкции от САЩ са въз основа на Глобален закон “Магнитски”, който не е пряко приложимо право в България”, се казва в решението на ВАС по делото, заведено от Ирена Кръстева.

Според върховните магистрати “подобни ограничения на защитената от Конституцията свободна стопанска инициатива могат да бъдат въведени единствено със закон, приет от Народното събрание, а не с акт на орган на изпълнителната власт”.

Към момента в Европа има няколко държави, в които действат местни версии на американския закон “Магнитски” като Великобритания, Латвия, Естония, Литва и Косово. Бедъщо подобно законодателство се обсъжда и на ниво Европейски съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG