Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия изпраща мъже от окупираните украински територии да се бият срещу Украйна


Назначеният от Русия лидер на окупирания полуостров Крим Сергей Аксьонов
Назначеният от Русия лидер на окупирания полуостров Крим Сергей Аксьонов

Русия вече е започнала да събира мъже от окупираните части на Южна и Източна Украйна, за да ги принуди да се бият срещу украинската армия, съобщи украинската служба на Радио Свободна Европа в неделя.

Киев предупреди, че това представлява нарушение на международното право. Женевските конвенции забраняват на окупационни сили да принуждават местното население да се записва във въоръжените сили на страната окупатор.

Украинската служба на Радио Свободна Европа цитира Сергей Аксьонов, назначения от Москва лидер на окупирания Крим, който в неделя каза, че неговите власти вече са осигурили 1200 войници в отговор на заповедта за частична мобилизация на руския президент Владимир Путин. По думите на Аксьонов тези 1200 войници вече са на територията на континентална Украйна, като се подготвят още "два батальона".

"Крим ще приключи с мерките по мобилизацията днес до края на деня, като ги изпълни изцяло", каза Аксьонов в неделя.

Според информация на правозащитници около 5000 жители на Крим вече са получили призовки за руската армия, а на хората е било забранено да напускат региона без разрешението на военните власти.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи също така, че в окупирания украински град Сватове в Луганска област, се връчват призовки за мобилизация на лица, навършили осемнадесет години.

"Отделни граждани, шофьори на камиони незабавно се насочват към военните части", казаха от щаба.

Вестник New York Times цитира още свидетели и украински официални лица, които казват, че на всички мъже на възраст между 18 и 35 години в района около Херсон и Запорожие е било забранено да напускат контролираната от Русия територия. На тях им е било наредено да се явят за военна служба.

Информацията идва на фона на така наречени референдуми в украинските Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области, които изцяло или от части са окупирани от руската армия. Референдумите вече бяха определени за нелегитимни от ООН и десетки държави, между които и България, тъй като се провеждат в условия на война и противоречат на международното право.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG