Връзки за достъпност

Извънредни новини

И Финландия затваря границите си за руски граждани с шенгенски визи


След обявената в Русия мобилизация по границите се струпаха рекордно много руснаци, които бягат от войната
След обявената в Русия мобилизация по границите се струпаха рекордно много руснаци, които бягат от войната

От полунощ в четвъртък срещу петък Финландия затваря границите си за руски граждани с шенгенски туристически визи.

Тя става поредната държава, въвела такава мярка, след като в началото на септември това направиха Полша и трите балтийски страни Естония, Латвия, Литва - членки на ЕС с обща граница с Русия. Финландия беше единствената страна в съюза, през чиято сухопътна граница руски туристи можеха да стигнат до балтийските републики и други шенгенски страни.

"Обявената от Москва "частична" мобилизация за войната в Украйна, която доведе до рязко увеличение на броя на пристигащите от Русия, значително повлия за взимане на това решение", каза финландският външен министър Пека Хависто.

Заради мобилизацията на границата се струпаха два пъти повече от обичайното руски граждани, бягащи от опасността да бъдат изпратени на фронта. Финландските граничари дори предложиха да се издигне ограда в югоизточната част на границата с Русия с дължина близо 1300 км.

Сега външният министър каза още, че незаконните референдуми в Източна Украйна и предполагаемият саботаж на газопроводите "Северен поток" в Балтийско море са "засилили безпокойството" на Хелзинки.

Забраната беше обсъждана във Финландия още преди указа на Владимир Путин за мобилизация заради многото руски туристи през лятото, което предизвика полемика в страната.

"Решението цели да спре руския туризъм към Финландия и свързаното с него транзитно преминаване през страната", каза още Хависто.

Той призна, че това може да доведе до увеличаване на молбите за убежище и опитите за нелегално преминаване на границата.

В паспорта на недопуснатите руснаци ще се вписва отказ за влизане в страната и по преценка шенгенската им виза ще бъде анулирана, ако по новите разпоредби са изтекли основанията за нейната валидност. Така те вече няма да могат да влизат на територията на ЕС от границата на друга шенгенска държава с виза, издадена от Финландия.

Изключения ще се правят по хуманитарните причини, при посещение на близки роднини (деца, родители, баби и дядовци), за обучение, бизнес и дипломатическа работа, както и за опозиционери на режима в Русия.

От 1 септември Хелзинки намали броя на визите за руски граждани, включително за туристически цели, до една десета от обичайния. По-рано външният министър изрази притеснения от руския "туристически маршрут" през летището в Хелзинки. Руснаците влизаха в съседна Финландия, за да летят оттам за други европейски държави, за да заобикалят н наложената след началото на войната забрана за полети от Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG