Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Рискован процес." Външният министър не вижда "реална полза" от декларацията в подкрепа на Украйна


Николай Милков
Николай Милков

Министърът на външните работи Николай Милков определи като “малко рискован процес” декларацията на деветма президенти от Централна и Източна Европа, в която изразява подкрепа за Украйна и за членството ѝ в НАТО. Повод за изказването му беше решението на президента Румен Радев да не се присъедини към тази декларация.

Външният министър в назначеното от Радев в служебно правителство каза, че не вижда “реална полза” от тази декларация.

“Ние можем да я подкрепим тази декларация, от което нищо нямаше да последва, защото тя не предполага ускорено приемане и, ако не я подкрепим, пак нищо няма да последва”, каза Милков, цитиран от БТА. “Това е една политическа изява на група държави”.

Декларацията на президентите на Румъния, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония, Черна гора и Словакия осъжда незаконната анексия на нови украински територии от Русия. В нея се казва още, че президентите “твърдо подкрепят решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещо присъединяване на Украйна”.

Президентът Румен Радев не се присъедини към декларацията, защото не е съгласен с позицията за приемането на Украйна в НАТО, съобщи по-късно пресслужбата на президентството. Според Радев членството на страната в Алианса трябва да “не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната” и трябва да бъде взето “едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави”.

Позицията на Радев стана повод за критики от “Демократична България”. Формацията публикува изявление, в което каза, че Радев “няма легитимност сам да се произнася по стратегически за България избори и да поставя под съмнение нейната евроатлантическа ориентация”. Обединението поиска Народното събрание да се произнесе по въпроса, след като бъде свикано.

Русия започна непровокирана военна инвазия в Украйна през февруари. Военните действия се водят само на територията на Украйна. В петък руският президент Владимир Путин обяви анексията на четири окупирани украински области в нарушение на международното право. Това се случи след нелегитимни референдуми, проведени от окупационните власти в окупирани територии. България, както и международната общност, осъди провеждането на референдумите и каза, че няма да признае резултатите от тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG