Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът осъди руските референдуми в Украйна и мобилизацията на още руснаци


Румен Радев направи изявление в петък вечер.
Румен Радев направи изявление в петък вечер.

България няма да признае резултатите от референдумите, които Кремъл провежда в окупираните от Русия украински територии и осъжда използването на ядрена реторика в днешно време, както и решението на Москва за частична мобилизация, защото то ще повиши интензитета на бойните действия. Това каза президентът Румен Радев в изявление в петък след извънредна консултативна среща със служебните министри за последиците от ескалацията на войната в Украйна.

„Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае“, каза Радев.

По-рано в петък представители на външно министерство също обявиха провеждането на референдумите за нелегитимно и ги нарекоха пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Между 23 и 27 септември се провежда гласуване в общо четири украински области - Луганска и частично контролираните от Москва Донецка и Запорожка област, както и в Херсонска, която се намира под почти пълен руски контрол. Местните жители отговарят на въпроса дали искат регионите им да станат част от Русия.

Референдумите са организирани от Кремъл, а Западът и Киев ги определиха като фиктивни, недемократични и без никаква законова сила. Те се смятат за крачка към това Путин да анексира тези територии и да придаде легитимност на този ход, като твърди, че местното население иска да стане част от Русия.

В изявлението си в петък президентът каза още, че България е заклеймила руската агресия срещу Украйна още в началото на войната. България тогава осъди руската инвазия, но остана една от малкото държави от Европейския съюз, които не предоставиха военна помощ на Киев.

Срещу референдумите, ядрената реторика и мобилизацията

Радев отправи критики към последните решения на Владимир Путин да мобилизира още руснаци да се бият на фронта, но не спомена името на руския президент нито веднъж в цялото си изказване.

„За съжаление стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията“, каза той.

Според президента няма пряка военна заплаха за България, но рисковете за нашия регион, Европа и света растат.

„Недопустимо е три десетилетия след края на студената война отново да се разиграва ядрената карта. Но колкото и абсурдно да звучи, тази заплаха не може да бъде пренебрегвана“, каза Радев и допълни, че рисковете от войната в Украйна не се изчерпват с военната сигурност.

За санкциите, но с оглед на българския интерес

Според Радев България трябва да продължи да бъде отговорен член на ЕС по отношение на външната си политика и санкциите срещу Русия, но Европа трябва паралелно да търси механизми за намаляване на риска за държавите членки. Брюксел трябва да намери начини икономически да предпазва блока и от икономическите последици от войната.

„Виждаме, че расте политическата и икономическата нестабилност. Цената на ескалацията отново ще се плати от гражданите, които все повече изразяват своето безпокойство и недоволство от непосилните цени“, каза Радев.

Тази позиция относно ЕС и санкциите президентът е изразявал и преди. Тя идва на фона на предупреждения от Брюксел, че ще наложи нови санкции в отговор на мобилизацията на още войници за фронта и нелегитимните референдуми.

За политиката на кабинета на Донев

Президентът изрази и подкрепа за служебното правителство с премиер Гълъб Донев, което беше назначено от самия Радев. По време на изявлението си президентът Румен Радев говори за предстоящите избори и призова партиите да се обединят и да съставят правителство след вота на 2 октомври.

Той поиска политическите сили да дадат предложения за справяне с високите цени, за диверсифициране на източниците на природен газ, за привличане на инвестиции, за строителство на магистрали, за борба с тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотици и обездвижването сред младите хора и др. посочени от него приоритети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG