Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

13:55 20.10.2022

"Никакъв консенсус". Председателският съвет не намира решение на кризата в парламента

Поредният председателски съвет в 48-ото Народно събрание, продължил повече от час в четвъртък, отново не успя да намери компромисно решение за избор на парламентарен председател.

"Не се стигна до някакъв консенсус", обяви пред журналистите съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите.

Досега депутатите не успяха да изберат председател след три поредни процедури с по две гласувания.

"Решихме да се върнем в зала и да продължим процедурата, да видим дали ще се намери някакво мнозинство около някакъв нов вариант", добави Иванов.

Христо Иванов
Христо Иванов

13:11 20.10.2022

Публичните консултации, предложени от "Продължаваме промяната", не се състояха

Срещата за публични консултации за избор на парламентарен председател, предложена от “Продължаваме промяната”, не се състоя в четвъртък в зала “Запад” в Народното събрание, след като на нея не дойде нито един от останалите лидери на партиите.

Даниел Митов и Румен Христов се появиха в залата, където в този момент бяха само представители на медиите. Тогава Митов каза, че явно “Продължаваме промяната” са в изолация и добави, че мястото за тези разговори е в пленарната зала.

Кирил Петков коментира, че председателският съвет не може да даде решение на проблема заради задкулисните договорки. Затова с колегата му Асен Василев смятат, че публичните консултации са единственото решение.

13:03 20.10.2022

В първия работен ден на 48-ото Народно събрание депутатите не успяха да изберат председател, тъй като нямаше достатъчно гласове за нито един от кандидатите. Междувременно обаче "Демократична България" внесе предложение за предоставяне на военна помощ на Украйна. Според предварителните заявки, дадени от партиите, такава може да бъде одобрена.

Достатъчно гласове за председател засега липсват. А има ли за военна помощ за Украйна?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

11:05 20.10.2022

ГЕРБ оттегля Желязков и предлага председателят да е от ДПС или да бъде "най-възрастният"

ГЕРБ ще оттегли кандидата си за председател на парламента Росен Желязков в името на постигането на компримосно решение на кризисната ситуация, обяви Десислава Атанасова в четвъртък. Така най-голямата партия последва пример на втората формация "Продължаваме промяната", която в сряда вечерта оттегли своята номинация Никола Минчев.

Като компромисен вариант Атанасова предложи да бъде избран представител на третата по големина парламентарна група или "най-възрастният, най-опитният" народен представител. Това означава, председателят да бъде излъчен от ДПС или водещият първото заседание на парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ да стане титуляр на поста.

По повод поканата от "Продължаваме промяната" за публични консултации Атанасова каза, че партията ѝ няма да излъчва свой представител, посочвайки, че "вместо да се търсят решения за хляба, се предлагат зрелища".

След оттеглянето на Минчев и Желязков в надпреварата остават Йордан Цонев от ДПС, Петър Петров от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от БСП. Възможно е на председателския съвет в парламента партиите да стигнат до решение и за издигане на нови номинации.

09:56 20.10.2022

"Продължаваме промяната" предлага публични консултации за парламентарен шеф

"Продължаваме промяната" предложи в четвъртък провеждане на публични консултации между всички парламентарно представени партии от 12:00 часа в зала "Запад" в Народното събрание. Идеята е разговорите да бъдат излъчвани на живо от медиите.

Според Асен Василев единственият начин за разрешаване на тази безпрецедентна криза е "да започне един прозрачен, открит процес".

Предложението на "Продължаваме промяната" дойде, след като депутатите не успяха да изберат председател на пето поредно гласуване в четвъртък сутринта.

След като кандидатът на втората политическа сила Никола Минчев беше оттеглен в сряда вечерта, в четвъртък бяха гласувани останалите четири номинации - Росен Желязков (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС), Петър Петров ("Възраждане") и Кристиан Вигенин (БСП). Никой от тях обаче не събра необходимата му подкрепа от мнозинството от присъстващите в залата.

Междувременно Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви пред медиите, че партията ѝ е готова да не издига повече номинацията на Желязков в името на намиране на компримисна фигура за председател на парламента.

07:54 20.10.2022

Атанас Атанасов призова ГЕРБ да оттегли Желязков. Делян Добрев отказа 

Съпредседателят на “Демократична България” (ДБ) Атанас Атанасов призова в четвъртък сутринта ГЕРБ да оттегли кандидата си за председател на парламента Росен Желязков, след като “Продължаваме промяната” оттегли своя - Никола Минчев.

В сряда Народното събрание не успя да избере председател след четири последователни гласувания и обяви почивка до четвъртък сутринта, тъй като конституцията го задължава да направи този избор още на първото си заседание.

“Видя се, че ГЕРБ, макар и да си купиха изборите, са в изолация. Никой не иска да си играе с тях, включително традиционният им скрит съюзник от ДПС. Ако ГЕРБ са национално отговорни, както твърдят, да оттеглят кандидата си и да отпушат процеса. Ако не го оттеглят, останалите политически сили показват признаци, че ще изберат друг председател, независимо от ГЕРБ”, заяви Атанасов пред Нова телевизия.

По думите му кандидатът на БСП Кристиан Вигенин едва ли ще получи подкрепата на ДБ заради позицията на левицата срещу предоставянето на военна помощ на Украйна.

Малко след Атанасов Делян Добрев заяви пред Нова телевизия, че ГЕРБ няма да оттегли своята номинация и обвини “Продължаваме промяната”, че отново тласка страната към криза.

“Защо решиха в последния момент да оттеглят кандидата си, като час преди това се разбрахме с “Демократична България” за ротационно председателство”, възмути се Добрев по повод предложението на ДБ Желязков и Минчев да се сменят на председателския пост.

21:21 19.10.2022

"Продължаваме промяната" оттегли кандидатурата на Никола Минчев за председател на Народното събрание

"Продължаваме промяната" оттегля кандидатурата на Никола Минчев за председател на Народното събрание. Това съобщиха от партията на извънреден брифинг късно вечерта във вторник, след като по-рано се стигна до безпрецедентна ситуация.

На първото заседание на 48-ото Народно събрание, на което по Конституция трябва да бъде избран председател, това не можа да се случи след 4 гласувания, тъй като никой от кандидатите не събра повече от половината гласове. Първоначално най-голяма подкрепа получи кандидатът на ГЕРБ-СДС Росен Желязков, следван от номинирания от ПП Минчев. Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от "Възраждане" останаха след тях.

Последва втора процедура по номинация и избор, при която ДПС издигна Йордан Цонев. При гласуването Минчев събра най-много гласове, тъй като този път за Желязков гласуваха само ГЕРБ-СДС, без ДПС. След като изборът отново не се състоя, беше обявена почивка до 10:00 часа в четвъртък, така че първото заседание на новия парламент формално да не бъде закривано и тогава пак да се проведе гласуване.

"Тъй като се появи обвинение, че пречим на възможността да се направи избор, решихме на утрешното гласуване да не издигаме кандидат и да дадем възможност на останалите да проведат гласуване", съобщи обаче председателят на ПГ Андрей Гюров след спешно заседание на групата.

Асен Василев допълни, че като опозиция партията ще гласува против номинацията на ГЕРБ-СДС, а групата тепърва ще обсъди дали да подкрепи някой от останалите кандидати и кого.

От ПП не приеха предложението на "Демократична България" за ротационно председателство между Желязков и Минчев. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи на брифинг, че ще подкрепят предложението. Според Василев обаче ротационно председателство би било силно неефективно и е нормално парламентът да има един председател.

18:51 19.10.2022

ПП и БСП с предпазливи коментари за идеята за ротационно председателство. ГЕРБ подкрепя предложението

От "Продължаваме промяната" (ПП) и БСП коментираха предпазливо идеята на Христо Иванов за ротационно председателство на Народното събрание, а от ГЕРБ изразиха подкрепа за предложението.

Пред Би Ти Ви Даниел Лорер от ПП каза, че формацията му все още не го е обсъдила, но "в напреднали и зрели демокрации това го има".

"Струва ми се като възможност, по която може да се работи", посочи Лорер. Предстои събрание на ПП, на който да бъде взето решение как да се излезе от ситуацията, добави той.

В същото време лидерката на БСП Корнелия Нинова определи идеята като "екзотична и на ръба на Конституцията". По думите ѝ предложението на "Демократична България" трябва първо да бъде обсъдено на председателски съвет, какъвто ще има преди началото на заседанието в четвъртък.

"Има изход от ситуацията и вярвам, че утре ще го намерим", каза Нинова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна съобщи, че партията му е приела да подкрепи предложението на "Демократична България" за ротационно председателство "като изход от кризата".

"Благодаря на Христо Иванов и ДБ за разумното предложение, тъй като е важно Народното събрание веднага да заработи и да се гледат законите", каза Борисов.

17:57 19.10.2022

"Демократична България" предлага да се редуват двама председатели на парламента от ГЕРБ и ПП

„Демократична България“ предлага да се въведе ротационен принцип на председателство на Народното събрание между кандидатите на първите две политически сили - ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. Формацията съобщи, че ще представи предложението си на председателски съвет преди заседанието на парламента в четвъртък.

Депутатите трябва да изберат председател на Народното събрание на първото му заседание. В първия работен ден на 48-ия парламент обаче нито един кандидат не можа да събере мнозинство.

„Демократична България“ също така предлага на останалите парламентарни сили да се обединят около пакет от закони, които трябва да бъдат приети като цел минимум за работата на 48-ото Народно събрание. Това са закони, свързани бюджета за 2023 г. и належащите закони по Плана за възстановяване и устойчивост. Затова формацията предлага още след избора на ротационен председател да бъдат създадени най-малко две парламентарни комисии – правна и финансова.

10:14 19.10.2022

Новите депутати от 48-ото Народно събрание положиха клетва в началото на тържественото си първо заседание в сряда. То беше открито от бившия културен министър и избран за народен представител от ГЕРБ Вежди Рашидов, който се оказа най-възрастен сред колегите си в пленарната зала.

Следва избор на председател на новия парламент. Кандидатите са четирима - Росен Желязков (ГЕРБ), Никола Минчев ("Продължаваме промяната"), Петър Петров ("Възраждане") и Кристиан Вигенин (БСП).

16:02 18.10.2022

Борисов не потвърди, че ГЕРБ ще подкрепи кабинет с мандат на "Продължаваме промяната"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не потвърди думите на бившия министър Кирил Ананиев, че партията може да подкрепи кабинет с мандат на друга партия, дори на "Продължаваме промяната" (ПП), макар без да участва в него.

"Кирил Ананиев вика: "Ей така днес ми дойде да подкрепим втория мандат". На определена възраст ерекцията и пикаенето не трябва да се изпускат. Да де, ама представи си кабинет, в който Бойко Рашков е вътрешен министър, или Асен Василев е финансов и ти ги подкрепяш?! Повече си мерете приказките", каза Борисов пред парламентарната група.

Той допълни, че "без правителство на националното спасение нищо не може да се получи" и "без първите две партии да поемат някаква отговорност, няма как да има стабилитет".

"При този антагонизъм най-добре тези, които сме били някъде, да се дръпнем назад, да се излъчат експерти и да минем през зимата. В името на държавата сме готови на всякакви компромиси, но това трябва да е осъзнато и от другите", каза още Борисов, макар че ПП отказаха среща с контактната група на ГЕРБ, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

"Отричайки възможността за диалог, дори среща между контактните групи, няма смисъл да се говори за първи, втори и трети мандат. Не е честно да се губи време да предлагаме кабинет на малцинството, който няма да бъде подкрепен. След това втората партия, и той също няма да бъде подкрепен. И после да се залъгваме с трети мандат", допълни бившият премиер.

12:52 18.10.2022

БСП номинира Кристиан Вигенин за председател на парламента, "Възраждане" - Петър Петров

Ръководството и парламентарната група на “БСП за България” решиха да издигнат кандидатурата на Кристиан Вигенин за председател на Народното събрание.

Един от заместниците на лидера Корнелия Нинова е бил депутат в 7 парламента, а 4 пъти е бил зам.-председател. С опита и експертизата си, той е достойна кандидатура за този толкова важен пост, мотивираха се от левицата.

Междувременно "Възраждане" номинира юриста и депутат от предходния парламент - Петър Петров. Той е най-добрият кандидат, защото познава законите, каза пред БТА председателят на партията Костадин Костадинов.

Той обаче допълни, че този парламент е „мъртво роден“ и. „колкото по-бързо приключат мъките му и отидем на нови избори, толкова по-добре“.

От ГЕРБ-СДС вече номинираха бившия министър на транспорта Росен Желязков, а „Продължаваме промяната“ отново залагат на Никола Минчев. От "Демократична България" съобщиха, че ще подкрепят него.

Председателят на парламента трябва да бъде избран от новосформирания парламент в първия работен ден на депутатите. На 19 октомври в 9:00 часа ще започне първото заседание на Народното събрание.

10:42 18.10.2022

От ГЕРБ са готови да подкрепят кабинет с друг мандат, дори на "Продължаваме промяната"

Ако не успее да състави кабинет, партия ГЕРБ е готова да подкрепи правителство и с друг мандат, включително на "Продължаваме промяната", "в името на страната". Условието е управленската му програма да съвпада с приоритетите в тази на ГЕРБ. Това каза бившият финансов и здравен министър на ГЕРБ Кирил Ананиев пред БНТ.

Той направи уговорката, че партията не би участвала в един кабинет с формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

"Ако не се стигне дотам, че първата политическа сила да създаде правителство и ако втората политическа сила наистина е готова в този труден момент да поеме отговорността да възстанови държавата в нормалния ѝ ритъм, защо да не го подкрепим", каза Ананиев.

Когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщаваше, че ще излъчи контактна група с Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които да търсят подкрепа за кабинет, изключи възможността да подкрепят мандат на "Продължаваме промяната".

"Само че не виждам и друг вариант за управление. Ако те ни откажат на нас, и ние ще им откажем на тях след това. И ето, идват новите избори", бяха неговите думи тогава.

От "Продължаваме промяната" бяха категорични, че нито ще подкрепят кабинет на ГЕРБ, нито ще разговарят с Плевнелиев и Паси. "Демократична България" и БСП също отказаха да участват в разговорите.

08:50 18.10.2022

И БСП няма да участва в разговори с Плевнелиев и Паси за нов кабинет

"Не възнамеряваме да се срещаме с Росен Плевнелиев и Соломон Паси", каза Христо Проданов от БСП пред bTV, в отговор на въпроса ще откликнат ли на поканата от контактната група, излъчена от ГЕРБ-СДС. С нея от партията на Бойко Борсов опитват да намерят подкрепа за съставяне на редовен кабинет.

Проданов уточни, че левицата веднага ще уведоми Плевнелиев и Паси за решенето си в официално писмо.

Същата позиция вече заявиха и от "Демократична България" и "Продължаваме промяната". От ГЕРБ-СДС пък сами изключиха "Възраждане" от разговорите.

Те ще започнат на 20 октомври, съобщиха от пресофиса на президента на България в периода 2012-2017 г. Обявената цел е контактната група е да намери съгласие по принципи и приоритети.

Според Проданов консултациите при президента Румен Радев ще започнат още следващата седмица. Самият държавен глава каза, че ще съобщи кога ще започне разговорите с партиите, след като на 19 октомври бъде открито новото 48 събрание.

08:24 18.10.2022

Четири парламентарно представени партии обсъдиха на среща в Народното събрание по инициатива на БСП за бюджета за 2023 г. в понеделник. Това са БСП, ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната". Те се разбраха да изслушат в парламента служебния министър на финансите Росица Велкова, която да обясни какво е финансовото състояние в момента. На срещата не присъстваха "Демократична България", "Български възход" и "Възраждане".

14:18 17.10.2022

Плевнелиев и Паси започват разговори с всички без "Възраждане" от четвъртък

Бившият президент Росен Плевнелиев и бившият министър на външните работи Соломон Паси започват в четвъртък разговори с всички парламентарно представени партии, освен "Възраждане", в четвъртък. Това става ясно от съобщение от офиса на Плевнелиев до медиите.

"От тази кризисна ситуация има изход, който, обаче, минава през диалог и съгласие по конкретни и работещи решения - да, решения, а не оправдания", пишат Плевенелиев и Паси.

Според предложения от Паси и Плевнелиев график първата среща ще бъде с ГЕРБ-СДС на сутринта на 20 октомври, а ден по-късно ще бъдат разговорите с "Продължаваме промяната". На 22 октомври са срещите с ДПС и БСП, а на 23 - с "Демократична България" и "Български възход". Не е ясно дали разговорите ще бъдат публични.

Целта на срещите е да се състави редовно правителство, като двамата преговарящи бяха избрани от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. До момента БСП, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са казали, че не искат да управляват с ГЕРБ.

13:15 17.10.2022

ДБ поиска БСП да подкрепи оръжие за Украйна като условие за коалиране

"Демократична България" категорично няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ. Това каза в ефира на Нова Владислав Панев, лидер на "Зелено движение", което е част от ДБ.

Той постави като условие за коалиция с БСП това левицата да подкрепи изпращането на оръжие за Украйна. Ако това не се случи, по негови думи, шансовете за сътрудничество с тях "биха намалели значително".

Във връзка с втория мандат, този на "Продължаваме промяната", Панев каза, че подкрепата на ДБ ще зависи от "бюджетната дисциплина". По негови думи по време на кабинета на Кирил Петков са се раздавали "пари на калпак", като тогава това е сработило, но през 2023 г. ще е необходимо насочване на помощите, определяне на енергийно бедните и две тарифи за цената на тока.

13:08 17.10.2022

Според Десислава Атанасова е "логично" ГЕРБ и ДБ да управляват заедно

България ще има редовно правителство, ако това зависи от ГЕРБ, каза Десислава Атанасова пред бТВ. Спроед нея това е "логично" да стане с помощта на "Демократична България", като двете партии да бъдат "гръбнака" на бъдещото управление.

Тя подчерта също общите позиции с ДБ по отношение на еврозоната, фискалната политика, енергийната диверсификация. "В никакъв случай не мога да кажа, че ние с "Демократична България" идеологически имаме някакви противоречия", добави Атанасова.

Също в ефира на бТВ Ивайло Мирчев от ДБ каза, че ГЕРБ трябва да бъдат държани далеч от властта.

12:49 17.10.2022

ГЕРБ трябва "да бъде държана далеч от изпълнителната власт" според Ивайло Мирчев

ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат държани далеч от изпълнителната власт, каза бившият депутат от "Демократична България"(ДБ) Ивайло Мирчев. "Да пуснете ГЕРБ в изпълнителната власт е като да оставите дете само в сладкарница“, каза Мирчев пред бТВ в понеделник.

По негови думи партията на Бойко Борисов иска да си измие ръцете с „Демократична България“, като предлага съставяне на правителство с участието на ДБ. Мирчев припомни, че ГЕРБ не е намерила подкрепа предишните три пъти след избори, и каза, че това според него е защото партията „не иска да се промени, а за да се промени, трябва да застане срещу корупционния модел, който сама създаде“.

Той каза още, че от ДБ все още не са решили кого да подкрепят за представител на 48-ото Народно събрание.

17:58 16.10.2022

"Продължаваме промяната" ще номинира Никола Минчев за председател на парламента

Националният съвет на „Продължаваме Промяната“ взе решение Никола Минчев да бъде номиниран за председател на 48-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на партията. Той беше председател на 47-ото Народно събрание.

Друго решение, взето от най-висшия партиен орган, е номинацията на Андрей Гюров за председател на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“. Той заемаше същата позиция и в 47-ото Народно събрание.

Заредете още

XS
SM
MD
LG