Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Украйна преживя най-тежкия руски обстрел от началото на войната


Жена почиства лицето на мъж в Киев след първата от трите вълни на руски ракетни удари, 10 октомври 2022 г.
Жена почиства лицето на мъж в Киев след първата от трите вълни на руски ракетни удари, 10 октомври 2022 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Русия обстреля с ракети цяла Украйна
  • Няма данни за "българска връзка" с взрива на Кримския мост
  • Как изглежда подземна София

Рано сутринта във вторник Русия възобнови ракетния обстрел на украинската Запорожка област. В понеделник вечерта украинското командване беше предупредило, че такова нападение се очаква. Обстрелват се цивилни цели.

Понеделник, Украйна

В понеделник Русия нанесе най-тежките и многобройни ракетни удари от първите дни на инвазията си в Украйна. Те засегнаха над 16 населени места в цяла Украйна – от Лвов до Харков и от Киев до Одеса.

Руската армия е изстреляла 84 ракети, от които са били свалени 43. Отделно са изстреляни 24 безпилотни дрона, от които са били свалени 13. Данните са на украинското командване. Основните удари са били нанесени по Киев и Днипро (Днепър). Всички цели са граждански. На прицел са били най-вече обекти на енергийната инфраструктура. В много райони е спрял токът, в част от Киев той беше възстановен до вечерта. Украйна спря износа на ток.

Вижте картата, за да се ориентирате кое къде е.

Обясненията на военни

Москва каза, че е постигнала целите си. Руската пропаганда подробно описа ударите и щетите, макар че друг път не го е правила. Тя поддържа идеята, че вредите са много по-големи от обявеното от Украйна и твърди, че ракетният обстрел е легитимен отговор на взрива на Кримския мост от събота. Мостът, който свързва украинския полуостров с Русия, е символ на руските завоевания на украинска територия.

Удари от такъв мащаб и интензивност се подготвят дълго, твърди израелският военен експерт Давид Шарп. С поред него за един ден Москва е изстреляла много повече ракети, отколкото би могла да произведе в рамките на месец. Той смята, че бомбардировки с такава интензивност и обхват надали ще могат да се повторят.

Ако Русия разумно използва ракетите си, тези ракети ще й стигнат до пролетта на 2023 г., каза вечерта в понеделник съветникът на украинската президентска администрация Олексий Арестович. Според него „разумно използване“ означава около 5-10 ракети, изстрелвани за едно денонощие.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

НАТО, ЕС, България, Москва

Светът осъди ракетните удари на Москва по цивилни цели. Реакцията на българското външно министерство беше толкова остра, колкото и на останалите страни членки на ЕС.

Путин каза, че Украйна се е опитвала да взриви газопровода „Турски поток“. Той добави, че ако подобни опити продължат, отговорът на Москва ще е суров.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

„Българската връзка“ с взрива на Кримския мост

ДАНС и МВР проверяват руските твърдения за това, че България има някакво отношение към взрива на Кримския мост от събота. Шефът на руското следствие беше казал, че експлозивите са се намирали на камион, който по-рано е минал през няколко държави, сред които и България.

Около тази „българска връзка“ има много въпроси и нито един отговор, пише Петър Карабоев в „Дневник“. Той напомня, че руската страна е споменала веднъж България и нищо повече. Няма факти, няма дори твърдения за някаква връзка на страната с взрива.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашите на svobodnaevropa@rferl.org.

И няколко препоръки

Ирен Дикова е с трансплантиран бял дроб, но в неделя участва в Софийския маратон. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако сте в Кърджали, там е и Лили Иванова. От 20 ч. тя ще пее в Театрално-музикалния център.

Ако сте в Пловдив, имате късмет да чуете на живо преводача на „Ад“ на Данте – Кирил Кадийски. В 18.30 ч. на „Дондуков“ 2.

Ако сте в София, Националната галерия предлага изложба и филм на Борис Мисирков и Георги Богданов – „Колите, с които нахлухме в капитализма“. Прожекциите са от 14 и 16 ч.

… плюс моят личен фаворит

Под земята има втора София. Можете да се разходите из нейните изоставени бункери, подземни лабиринти и днешното метро. Вижте видеото на Дамян Воденичаров.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG