Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Може ли Митрофанова да е на откриването на парламента? Странни размествания в листите на ДПС


Жители на Киев търсят убежище в метрото след сигнала за въздушна тревога, 11 октомври 2022 г.
Жители на Киев търсят убежище в метрото след сигнала за въздушна тревога, 11 октомври 2022 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Митрофанова
  • Войната
  • ДПС

Камионът, за който Москва предполага, че е взривил Кримския мост, не е минавал през България, каза премиерът Гълъб Донев. Случаят беше проверяван от МВР и ДАНС, по-късно и от прокуратурата.

Митрофанова. Радев

„Демократична България“ (ДБ) се възмути от това, че в списъка на посланиците, които биха били поканени за откриването на парламента на 19 октомври, фигурира руската посланичка Елеонора Митрофанова. ДБ е била подкрепена само от ПП, останалите партии са замълчали, "Възраждане" активно е подкрепила руската посланичка. Часове по-късно ГЕРБ каза, че няма да подкрепи поканата за Митрофанова.

Президентът Румен Радев и негови колеги от балтийските страни, Румъния, Чехия, Словакия, Унгария и Полша осъдиха руските обстрели в Украйна и ги определиха като военни престъпления.

Вторник, Украйна

Във вторник Русия отново обстрелваше Украйна, но този път с общо 28 крилати ракети (а не с 84, колкото бяха изстреляни в понеделник). Това позволи по-висока ефективност на украинската отбрана, която свали 20 от ракетите (71%). В понеделник този процент на свалените ракети беше 51, казва украинският военен експерт Олег Жданов.

Ракетите от вторник са били изстреляни от Каспийско и от Черно море.

Вижте картата, за да се ориентирате кое къде е.

Масираният руски обстрел на Украйна няма да обърне хода на войната, който е вече е в полза на Киев, смята Димитър Бечев.

Къде са мобилизираните

Около 10 хил. мобилизирани от Русия вече са в Украйна. Част от тях в последните два дни вече са стигнали и до фронта в южната Херсонска област, казва съветникът на украинската президентска администрация Олексий Арестович.

Александър Колтун е на 35 години и има шест деца. След като Путин обявява мобилизация, той се отзовава. 9 дни по-късно семейството е уведомено за неговата смърт. За тези девет дни Александър успява да опише по телефона на близките си какво е заварил в руските части – няма униформи, няма храна, всички са пияни.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Светът и войната

Седемте най-развити икономики в света потвърдиха, че ще помагат по всички възможни начини на Украйна, за да може тя да защити териториалната си цялост.

Русия каза, че е готова за среща между президентите Путин и Байдън по време на срещата на Г-20 през ноември. Посланието беше изпратено от външния министър Сергей Лавров по време на интервю за руска телевизия.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Има ли шанс за правителство

Сформирането на правителство е по-близо до невъзможното, смята социоложката Боряна Димитрова. Въпреки това тя смята, че ситуацията в света е толкова непредсказуема, че е възможен външен натиск за съставяне на кабинет. Издателят Манол Пейков, който организира изпращането на хуманитарна помощ за Украйна, казва, че политическият живот в България е в патова ситуация – евроатлантически кабинет е невъзможен, а проруски е нежелан. Двамата говориха с Дамяна Велева в „Студио България“ на Свободна Европа.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашите на svobodnaevropa@rferl.org.

И няколко препоръки

Калина Бояджиева изкачи световния връх в кикбокса три пъти за един ден. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако сте в Плевен, можете да чуете песните на Пучини. Концертът на Борис Луков и Вилиана Вълчева е от 19 часа в галерия „Илия Бешков“.

Ако сте в София, вижте какво има в Топлоцентрала от 19.30 – премиера на филма „Шекспир като улично куче“. Това е историята на момче с два големи таланта – театърът и уличният бой. Автор е Валери Йорданов.

… плюс моят личен фаворит

Кандидат-депутати на ДПС са получили много преференции, с които са „изместили“ първия от листите. Те обаче се отказват от мястото си в парламента. Това се случва за пореден път в Самоков и Ихтиман, и в едни и същи секции. Въпросите са два – дали оттеглянето на победителя изкривява гласуването и дали струва пари. Отговорите са от Генка Шикерова.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG