Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Доближаваме се до необходимите резултати". Украинските сили напредват към Херсон


Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че украинските сили всеки ден се приближават към необходимите резултатите за защитата по земя и въздух
Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че украинските сили всеки ден се приближават към необходимите резултатите за защитата по земя и въздух

Въоръжените сили на Украйна са обстреляли позиции на руската армия в окупираната Херсонска област. Цел на нападението са били маршрутите, по които се правят доставките за руската армия по дължината на река Днепър. Това стана ясно от публикации в Телеграм на Кирило Тимошенко, който е част от администрацията на президента Володимир Зеленски.

От кабинета на украинския държавен глава съобщиха още, че 88 населени места в Херсонска област са били освободени. Действията на украинската армия са явна подготовка за атака към Херсон, който беше от първите големи градове, които бяха окупирани от Русия.

В последните дни руските окупационни сили в Херсонска област започнаха да превозват цивилни далеч от бойните действия. Киев определи това за насилствена евакуация. Избраният наскоро за главнокомандващ на руските сили в Украйна ген. Сергей Суровикин призна за „напрегната ситуация“ в Херсонска област и постоянни нападения срещу руските позиции. По данни на украинското разузнаване Русия е прехвърлила и няколко хиляди от наскоро мобилизираните войници в Херсон за отбраната на града.

„Всеки ден доближаваме необходимите за нашата страна резултати както на земята, така и във въздуха“, каза Володимир Зеленски в петък вечер. Той каза, че след проведено заседание на щаба на върховния главнокомандващ са обсъдени действия за всички належащи проблеми като защитата на украинското въздушно пространство от вражески ракети и дронове, защитата на инфраструктурните обекти, разгромяването на позициите на нашествениците и др.

В последните седмици основните действия на Русия са свързани с атаки с дронове и ракети срещу цивилни цели, включително жилищни сгради в столицата Киев. Заедно с това руската армия атакува и редица електроцентрали, което наложи ограничения в елекстроснабдяването на територията на цяла Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG