Връзки за достъпност

Извънредни новини

Молдова изгони руски дипломат, след като свалена руска ракета падна в молдовско село


Жена гледа счувен прозорец в къща в село Наславча

Молдова изгони руски дипломат след като свалена руска ракета падна в молдовско населено място на границата с Украйна. Москва отговори като експулсира молдовски дипломат.

В понеделник властите в Кишинев съобщиха, че руска ракета, свалена от украинската противовъздушна отбрана, е паднала в село Наславча в Северна Молдова. При инцидента няма жертви и ранени, но има щети върху жилищни сгради.

Прозорците на няколко къщи в Наславча са били разбити, когато ракетата е паднала в северния край на селото, се казва в изявление на вътрешното министерство. Наславча се намира на границата с Украйна.

Русия изстреля десетки ракети срещу Украйна в ранните часове на понеделник, удряйки енергийни съоръжения и причинявайки спиране на тока и прекъсване на водоснабдяването в някои части на страната.

За пръв път от началото на войната срещу Украйна руска ракета падна на територията на друга държава.

Два месеца след началото на руската инвазия в Украйна администрацията на молдовския сепаратистки регион Приднестровие съобщи за атаки срещу военна, административна и комуникационна инфраструктура. Молдова тогава каза, че атаките са опит за ескалация на напрежението, а Украйна ги определи като провокация и обвини руските специални служби.

Оттогава Европа и САЩ обявиха увеличаване на военната помощ за Кишинев, а Молдова получи статут на държава кандидатка за членство в Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG