Връзки за достъпност

Извънредни новини

Природният газ поевтинява наполовина през ноември


Председателят на КЕВР Иван Иванов
Председателят на КЕВР Иван Иванов

Природният газ през ноември ще бъде наполовина по-евтин в сравнение с октомври.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена от 123,01 лева за мегаватчас, на която държавният доставчик “Булгаргаз” ще продава газ на индустриалните потребители. За октомври утвърдената от регулатора цена беше 233,36 лева за мегаватчас, което означава, че през ноември природният газ поевтинява с 47%.

Поевтиняването през ноември се дължи на конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан, посочи КЕВР.

От началото на октомври цялото количество природен газ от Азербайджан постъпва в България по интерконектора с Гърция на цена по дългосрочния договор. Преди влизането в експлоатация на газовата връзка страната получаваше една трета от колическтава на ниските цени по дългосрочния договор, а останалото количество беше доставяно на пазарни цени.

Азерският газ покрива около една трета от потреблението на страната. Останалите количества са осигурени с два договора за доставка на втечнен природен газ, сключени от „Булгаргаз“ след търгове, съобщи КЕВР.

По-рано председателят на енергийния регулатор Иван Иванов коментира, че заради очакваното поевтиняване на природния газ няма да се наложи повишаване на цените на парното и топлата вода от 1 януари.

Поевтиняването на природния газ идва няколко месеца след като служебното правителство на Гълъб Донев съобщи, че е открило “хаос и разруха” в енергетиката след встъпването си в длъжност. Кабинетът обяви връщането към доставки от руската държавна компания “Газпром” за неизбежно и каза, че в противен случай цените ще са непосилно високи за бизнеса.

Преговори с “Газпром” обаче не започнаха заради липса на реакция от руска страна на поканите на българското правителство. В момента България не получава газ от руската държавна компания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG